A spanyol Rafael R. Villalobosé a fiatal operarendezők díja idén

Az Opera Europa szervezet - amelynek a budapesti Operaház is tagja - tavaszi közgyűlései után ítéli oda a fiatal operarendezőknek járó elismerést. Idén első és harmadik díjat nem adtak ki, a 10 ezer euró értékű második díjat Rafael R. Villalobos veheti át októberben Wiesbadenben.

A Bregenzi Operafesztivál és a Walesi Nemzeti Opera művészeti vezetője, a neves rendező, David Pountney számolt be a zsűri nevében az eredményről, az első és harmadik díj visszatartásáról. Erről - mint Nicholas Payne, az Opera Europa igazgatója hozzátette - nagy felelősséggel döntöttek, bár volt jelölt az első díjra, a Klagenfurti Városi Színház Bajazzók és Parasztbecsület előadása. De úgy látták, Leoncavallo és Mascagni egyfelvonásosának színrevitele "még további fejlesztést igényel". 

 

mind
David Pountney szerint ez a versengés igen hasznos az európai operajátszásban, mert megmutatja, hogy kik képesek letérni a kitaposott ösvényről, és e téren Rafael R. Villalobos bizonyult a legjobbnak. A díj révén az elmúlt években számos innovatív tehetséget fedeztek fel a jövő operája számára.
Rafael R. Villalobos Britten Noé bárkája című operájának előadása alkalmával októberben a wiesbadeni evangélikus templomban veszi át a díjat. Az Opera Europa rendezői díját kétévente ítélik oda, idén hetedszer fogják átadni. A versenyre 2013-ban 30 országból 246 pályázó nevezett.
David Pountney, a zsűri elnöke mellett Florian Scholz, a Klagenfurti Városi Színház intendánsa, Barbara Minghetti, a Teatro Sociale di Como intendánsa, Serge Dorny, a Lyoni Operaház főigazgatója, Tatiana Gürbaca, a Mainzi Állami Színházoperaigazgatója és Grace Lang, a Hong Kong Arts Festival programigazgatója vett részt a testület munkájában.

süti beállítások módosítása