Alföldi Róbert: "Amit kárhoztatunk, lehetne jó is"

A Hevesi Sándor Színházban nemrég mutatták be a Figaro házassága című vígjátékot, Alföldi Róbert rendezésében. A premier előtt készített interjút a Nemzeti igazgatójával a Zalai Hírlap. Lapszemle.

A Zalai Hírlap cikkéből:
Az igazgatót elsőként a kezdetekről kérdezték. "Fontos, hogy az ember honnan jött. Az én családom egyenes gerincű parasztcsalád. A paraszti létben egyértelmű igenek és nemek vannak, a kapálásnál nincs mellébeszélés, ha nem végezzük el, nincs jövő évi termés. Ezt hoztam a génjeimben. Másrészt az iskoláimban a tanáraim arra ösztönöztek, hogy legyen gondolatom a világról és azért álljak is ki" - mesélte Alföldi Róbert.

alfoldi robertFotó: zaol.hu


Arról is kérdezték, szokták-e aggasztani azok a kritikák, amelyeket a munkáját érik. "Az az érv ellenünk, hogy rossz képet mutatunk az országról, a társadalomról. Az aggaszt, hogy a legrosszabb időket idéző eszmék, hisztériák, indulatok talajt találnak, nagyon nagy bűnnek tartom mindenféle politikai oldal részéről, hogy neonáci eszmék hirdethetők Magyarországon. Nem bonyolult az ok: a nehéz gazdasági és társadalmi helyzetben a populizmus teret nyer, mert egyszerűbb hibást keresni. A mostani állapotok nem azt mutatják, hogy tanultunk volna a történelemből. Ahhoz előbb szembe kéne nézni mindazzal, ami történt. Mindig más a hibás, mások tesznek rosszat, mások tolnak ki velünk" - vélekedett Alföldi Róbert, aki szerint amit kárhoztatunk, lehetne jó is. "Ennek a pici országnak az ereje az agyában van. A legjobb exportcikkünk a szellemünk. Büszkék lehetnénk rá. Szomorú, hogy ma ez a legkevésbé fontos... A kultúra nem fontos" - tette hozzá.

A Nemzeti Színház igazgatóját arról is faggatták, hogy látja a vidéki színházak helyzetét: "Nem eléggé büszkék a vidéki színházakra a fenntartóik, a városok, holott sokkal erősebben kellene támaszkodni rájuk, hiszen világkülönlegesség, hogy ekkora országnak ennyi színháza van. Tudom, központosítási törekvések vannak napirenden. De az másutt se vált a színházművészet javára, az olasz Nobel-díjas Dario Fo ez évi Színházi Világnapra írt üzenetéből is kiderül. Különleges kultúrkincs a színházi struktúra, amire sokat áldozott ez a nép, örülni kéne neki. Mindent megtenni azért, hogy ez semmilyen módon ne legyen a politika terepe. Ne lehessen hatalmi eszköz" - fejtette ki Alföldi Róbert.


A teljes interjú itt olvasható.















süti beállítások módosítása