Bírósági ügy lett a Bolsoj táncosának megrovása

Nyikolaj Ciszkaridzének, a Bolsoj vezető szólótáncosának két megrovásából egyet érvénytelenített pénteken a moszkvai Tverszkoj kerületi bíróság, de a művész ezzel nem elégedett meg.

A grúz származású táncos évek óta bírálja a világhírű moszkvai Nagyszínház vezetését. 2011 novemberében nagy sajtóvisszhangot kapott az a nyilatkozata is, amelyben a nagy múltú színház évekig húzódó felújításával kapcsolatos komoly kifogásairól beszélt. 
Ciszkaridze régóta nem titkolja azt sem, hogy a jelenlegi vezérigazgató, Anatolij Ikszanov helyét szeretné elfoglalni. Tavaly az orosz kulturális élet több tekintélyes képviselője, közöttük Oleg Tabakov, a Moszkvai Művész Színház (MHAT) művészeti vezetője is támogatta a Bolsoj vezető táncosának kinevezését a teátrum élére. 

 

3Николай Цискаридзе
Anatolij Ikszanov, a Nagyszínház igazgatója ugyanakkor februárban azt mondta, hogy a Szergej Filin elleni támadás "logikus következménye volt a főleg Ciszkaridze által teremtett ármánykodásnak"; majd sárdobálással is megvádolta a grúz születésű táncost, aki 1992 óta van a színháznál és többször összecsapott annak vezetésével. A balett-táncos szerint a színház vezetése el akarja távolítani őt a világhírű teátrumból, Oroszország egyik legjelentősebb kulturális intézményétől.

A szókimondásáról ismert balettművész most azért fordult a bírósához, hogy a Bolsoj igazgatósága vonja vissza azt a két megrovást, amelyet a balett-társulat művészeti igazgatója, Szergej Filin elleni savas támadás nyomán tett sajtónyilatkozatai miatt kapott.
A moszkvai kerületi bíróság jogosnak tartotta a Ciszkaridzére február 20-án kirótt munkahelyi büntetést, de a február 5-én kiszabott megrovást érvénytelenítette. Utóbbit azután kapta a Bolsoj neves táncosa, hogy a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak elmondta: nincs köze Szergej Filin megtámadásához. A színház képviselője elégedett volt a bíróság döntésével, míg a táncos kijelentette, hogy fellebbezni fog, mivel mindkét megrovást igazságtalannak tartja. 
A Kommerszant FM orosz rádió munkatársának tudósítása szerint Ciszkaridze meglehetősen idegesen viselkedett a tárgyaláson. Akkor is kommentálta a történteket, amikor nem őt illette a szó.    

 

Forrás: MTI 

süti beállítások módosítása