Hamlet Miskolcon - Főszerepben Rusznák András

Az évad utolsó bemutatójára kerül sor április 14-én a Miskolci Nemzeti Színházban. Kiss Csaba rendezésében mutatják be a Hamletet, Rusznák András főszereplésével.

Lenni, vagy nem lenni?:

Ajánló a darab elé:

Csak szemet kellene hunynia, a trónt is megkapná előbb-utóbb. Az apját már úgysem támaszthatja fel. Erkölcs, ugyan már! Illékony, talán nem is létező fogalom. Ezért felforgatni a dán királyi udvar életét, lemondani jólétről, kényelemről, szerelemről? Dánia nem börtön, csak ha annak látjuk.
És mégsem nyugszik. Mert a fájdalom elveszi az ember cselekvőképességét, az igazságtalanság tudata pedig megmérgezi az álmait. Nem maradhat megtorlatlanul az, ami az időt kizökkentette.
A hamleti probléma – az igazság és a büntetés viszonya – korunk egyik megkerülhetetlen alapkérdése. Mi a teendő a bűnössel, „ki bűnét bánni képtelen?”

 

 

Kiss Csaba rendező az előadásról:

 

– Mi késztette arra, hogy Hamletet rendezzen Miskolcon, ráadásul rögtön az első évadban?

Kiss Csaba: A Hamlet egész színházi életemet végigkísérte. Első kőszínházi rendezésem is a Hamlet volt, amikor 1994-ben a Miskolci Nemzetiből Győrbeszerződtem. Így szinte törvényszerű, hogy most, a visszatéréskor a művészeti program része legyen, hogyMiskolcon már az első évadban bemutatjuk a Hamletet. Ez a darab az emberi viszonyoknak olyan gazdag, sűrű szövetét tárja fel, amire kevés színpadi mű képes – az anya-fiú viszony árnyalatai, a szerelem és csalódás, a barátság és árulás, a hatalomhoz, a bűnhöz, a bosszúhoz, a mások fölötti ítélkezéshez, , a színházhoz, a költészethez,a halottainkhoz való viszonyulásunk. Nem véletlenül nevezik a „Drámának”. Fontos volt számomra az is, hogy a társulaton belül nagyon jól kiosztható,Rusznák András érzékeny, okos, kifejező fiatal színészete, Gáspár Tibor érettsége, drámai ereje,Lovas Rozi Opheliájának varázslatossága, Szegedi Dezső új fogalmazású Poloniusa, és a többiek is mind – nagyon jó szereposztás. Gertrúdnak Varjú Olgáthívtam meg Budapestről, a Bárkából. Vele első miskolci időszakomban a Stuart Máriában és a Kaméliás hölgyben már a dolgoztam együtt. Gondolom, sokan emlékeznek még rá abból az időből. Végül az is izgatott, hogy miként lehet a miskolci színház talán legizgalmasabb terében, a Csarnokban olyan színházi formát találni, hogy ez a klasszikus mű Arany János gyönyörű, de nem könnyű fordításában a tizennégy évestől az érettebb korosztályokig minden néző számára megszólaljon. Folytatást itt talál.

 

Az előadásról képekben:

rusznak andras-foto bocsi krisztian

1.

fandl ferenc kokics peter foto bocsi Krisztian

2.

gaspar tibor foto BocsiKrisztian

3.

lovas rozi foto bocsi krisztian

4.

rusznak andras kokics peter foto bocsi krisztian

5.

rusznak andras varju olga foto bocsi krisztian

6.

hamlett2

7.

hamlet n 

8.

hamlet m 

9.

hamlet miskolc 

10.


HAMLET
tragédia
fordította: Arany János
Hamlet - RUSZNÁK ANDRÁS
Claudius - GÁSPÁR TIBOR Jászai-díjas
Gertrúd - VARJÚ OLGA Jászai-díjas
Ophelia - LOVAS ROZI 
Polonius - SZEGEDI DEZSŐ Jászai-díjas
Laertes - SIMON ZOLTÁN
Rosencrantz - FANDL FERENC
Guildernstern - KOKICS PÉTER
Látványtervező: BERZSENYI KRISZTA
Világítástervező: VIDA ZOLTÁN
Zene: PALOTAI ZSOLT (dj. Palotai)
Dramaturg: RÁCZ ATTILA
Ügyelő: EGYÜD TÜNDE
Súgó: BÍRÓ KLÁRA
Rendezőasszisztens: PÖLTZ JÚLIA
Rendező: KISS CSABA Jászai- és József Attila-díjas 


süti beállítások módosítása