Saját társulatot szervez a Pécsi Horvát Színház

Második ciklusát kezdi direktorként a Pécsi Horvát Színház élén, miközben több darabban is játszik a Pécsi Nemzeti Színházban. Vidákovics Szlávennel készített interjút a Pécsma.hu. Lapszemle.

A Pécsma.hu cikkéből:
"Kisgyerekként még érdekelt a tánc, édesapám sokszor el is vitt a Baranya Táncegyüttes próbáira, de amikor tizenkét éves koromban a Pécsi Kisszínház Paraszthamlet előadásában megkaptam életem első, egymondatos szerepét, megpecsételődött a sorsom. Attól kezdve tudtam, hogy színész akarok lenni" - mesélte Vidákovics Szláven.
A színész elmondta, 13-14 éves volt, amikor Magyarország csatlakozott a Peace Child diákszínjátszó mozgalomhoz, amely a művészet erejével hirdeti a békét az egész világon. E program révén jutott el Skóciába, az USA-ba, Japánba, Tokióban rendezett is, és megkapta a legjobb színésznek járó díjat. Ezután elsőre felvették a zágrábi színművészeti főiskolára, a budapestire azonban nem...
"Kicsit féltem is, hogy olyan közegbe kerülök, ahol horvát létemre sohasem éltem, s bár jól beszéltem a nyelvet, de nem az irodalmit, amit pedig a főiskolán megköveteltek. Egy év alatt kellett kristálytisztára csiszolnom a nyelvtudásom. Itthon, kiskoromban két nyelven beszéltem: édesapámmal horvátul, édesanyámmal bolgárul. Óvodás koromig nem is tudtam magyarul" - árulta el Vidákovics Szláven, aki 2000-ben tért haza Pécsre.

 

Vidakovics Szlaven

Fotó: pecsma.hu


"Nem volt egyszerű a döntés, mert szerződést ajánlottak a Zágrábi Nemzeti Színházba is, Pécsre pedig Balikó Tamás hívott. Nem tudom, mit hozott volna az élet, ha másként döntök, de nem bántam meg, hogy a szülővárosomat választottam" - szögezte le a színész, aki elárulta, az édesapja által alapított Pécsi Horvát Színház a szívügye.
"Ő hozta létre, igazgatta sokáig, és küzdött érte rengeteget. Méltó módon igyekszem folytatni, amit elkezdett, hisz az anyaországon kívül ez az egyetlen horvát nyelvű teátrum a világon. Legfőbb küldetésünk, hogy eljussunk a horvátok lakta legkisebb falvakba is, és az anyanyelvükön játszhassunk nekik. Napokig tudnék mesélni a terveimről. Talán a két legfontosabb most az, hogy öt-hat színészt szerződtethessek, s legyen egy saját társulatunk; és ha minden a tervek szerint alakul, akkor idén elkezdődhet az új teátrum építése az új színpaddal és nézőtérrel. A mostani megmarad stúdiónak. Ha 2017-ben ott ünnepelhetnénk működésünk huszonötödik évfordulóját, azt mondanám, elértem, amit a következő öt esztendőre terveztem. Amibe belefogok, azt szeretem teljes erőbedobással végigcsinálni. Színészként, rendezőként és direktorként is boldogtalanná tenne, ha úgy érezném, nem tettem meg száz százalékosan mindent a sikerért" - mondta Vidákovics Szláven.

 

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása