Mundruczó Kornélt díjazták Lengyelországban

Mundruczó Kornél elnyerte a Telewizja Polska díját a TR Warszawa színházban színpadra állított Denevér című előadásáért. A magyar rendező Varsóban bemutatott produkciója április végén lengyel turnéra indul.

A Telewizja Polska április 13-án osztotta ki az elmúlt év legérdekesebb és leginnovatívabb művészeinek és művészeti alkotásainak járó kitüntetést, a Gwarancje Kultury díjat. A színház kategóriában Mundruczó Kornél és a TR Warszawa csapata Denevér című munkáját díjazták.
A Denevér című produkciót - amelyet Johann Strauss A denevér című műve inspirált - a TR Warszawa színház 2012 szeptemberében mutatta be. Mundruczó Kornél először rendezett Lengyelországban. A produkció létrehozásában magyar alkotótársai is segítették: az előadás dramaturgja Wéber Kata, a Radnóti Színház színésznője, a díszlet- és világítástervező Ágh Márton, a zeneszerző Szemenyei János volt.

 

mundruczo kornel


A produkciót a kritika pozitívan fogadta. A Gazeta Wyborcza borotvaélen lejtett táncnak nevezte az előadást, amelyben "a színészek csodálatra méltó sokoldalúsággal váltogatják a realista színjátszást a konvencionális operett mesterséges eszköztárával". A Wprost szerint Mundruczó Kornél kinyitotta a lengyel színház "résmentesre zárt ajtajait, amelyek azon komoly témákat rejtik, melyekről lehet távolságtartóan, vonzó formában, ugyanakkor komolyan beszélni".
A groteszk elemeket használó, a zenét és a színházat sajátosan ötvöző előadást legközelebb április 18-tól 21-ig játsszák Varsóban, ezt követően pedig turnéra indul a produkció. Április 28-án és 29-én a gdanski Teatr Wybrzeze fesztiválján, május 11-én pedig a kaliszi nemzetközi színházi fesztiválon lesz látható.


Forrás: MTI

süti beállítások módosítása