Botrányos vezetőváltás az ukrán nemzeti operában

Az ukrán nemzeti opera igazgatója a napokban leváltotta Denis Matvijenkót, az ország egyik legelismertebb táncművészét a balettkar éléről, mert szerinte az általa rendezett balettelőadások "méltatlanok" az operaházhoz - hozta nyilvánosságra csütörtökön az ukrán média.

Petro Csurpina igazgató kifogásolta Matvijenko két darabját, amelyek kísérőzenéje hangfelvételről ment. Az egyik darabban négy, a másikban hét táncos lépett fel. A balett-tánckar élére Aniko Rehviasvilit nevezte ki, aki egyelőre nem hozta nyilvánosságra terveit.

 

ukran nemzeti opera

Denis Matvijenko védelmében szólalt fel ugyanakkor a moszkvai Nagyszínház Kijevben vendégszereplő művésze, Nyikolaj Ciszkaridze. Kijelentette, hogy a tánckar élére újonnan kinevezett vezető ismeretlen a balett világában. Ciszkaridze azt mondta, kifejezetten azért ment Kijevbe, hogy Matvijenkóval együtt táncoljon. Művésztársa leváltása után nem zárta ki, hogy utoljára lép fel ukrán színpadon.
A leváltott táncművész arról beszélt, hogy belefáradt az intrikákba. Ő sem zárta ki, hogy többet nem lép fel ukrán színpadon, ami - tette hozzá - nagy szomorúsággal tölti el.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása