Búcsúzik a Novák-osztály - Jönnek az utolsó előadások

Búcsúzik az SZFE-n Novák Eszter és Selmeczi György zenés-színész osztálya. Négy darabjukat áprilisban és májusban utoljára láthatják az Ódry Színpadon.

Az 1/2 kegyelmű:

április 16. (kedd) 19:00 
április 17. (szerda) 19:00

„…kérdezze meg akármelyik gonosztevőtől: kivel óhajt érintkezni inkább, ugyanolyan aljas gazemberrel, mint ő maga, vagy olyan legeslegnemesebb lelkű emberrel, mint ön, őszinte szívű hercegem?”
Jön valaki a semmiből. Nincsenek kötöttségei. Kíváncsi, nyitott és nyílt. Mint egy gyerek. Valami különös idegbetegsége van. Tisztelik és kinevetik. Vonzza és bőszíti a kesze-kusza érdekek és érzelmek közt vergődő felnőtt világot. Csupa jó szándék, csupa együttérzés, megértés és segíteni akarás. És mindenkit tönkretesz maga körül, és visszahullik a semmibe.

 

 

 Az 1/2 kegyelmű

F. M. Dosztojevszkij regénye
Fordította: Makai Imre

Lev Nyikolajevics Miskin herceg – Nagyhegyesi Zoltán
Jepancsin tábornok – Jevgenyij Pavlovics – Ódor Kristóf
Lizaveta Prokofjevna Jepancsina – Szilágyi Csenge
Alexandra Jepancsina – V. Doktorenko – Szabó Irén
Adelaida Jepancsina – Darja Alekszejevna – Hekler Melinda
Aglaja Jepancsina – Törőcsik Franciska
Gavrila Ardalionovics Ivolgin – Mikola Gergő
Kolja Ivolgin – Wunderlich József
Ferdiscsenko – Keller – Marofka Mátyás
Nasztaszja Filippovna Baraskova – Kosik Anita
Parfjon Szemjonovics Rogozsin – Sándor Péter
Lukjan Tyimofejevics Lebegyev – Nagy Dániel Viktor
Ippolit Tyerentyev – I. P. Ptyicin – Dénes Viktor
A. I. Tockij - A. Burdovszkij, a „Pavliscsev fia” - Ivolgin tábornok – Ágoston Péter
Varja A. Ivolgina - Vera Lebegyeva – Kulcsár Viktória
Dramaturg: Ungár Júlia
Díszlet: Ambrus Mária
Jelmez: Benedek Mari
Rendező: Zsótér Sándor

 

felkegyelmu toth simon ferenc 2

Az 1/2 kegyelmű (fotó: Tóth Simon Ferenc)

 

Terrorizmus

április 22. (hétfő) 19:00 
április 30. (kedd) 15:00

Hat városi jelenet. Látszólag különálló, nem összefüggő helyzetek a hétköznapok feje tetejére állított világából. Átlagos emberek nem mindennapi, váratlan szituációkba keverednek, és minden esetben hatalmas mennyiségű elfojtott belső feszültség bújik meg a felszín alatt. Várakozás a reptéren bombariadó miatt, egy nő és a szeretőjének szexuális szokásai, munkahelyi öngyilkosság, kitervelt halálok, gyermekkori, öntudatlan agresszivitás, visszataszító hobbik, és a végére mindez egyértelmű összefüggésbe kerül egymással. A viszonyok tisztázódnak, de a valóság megléte vagy éppen meg nem léte az utolsó pillanatban válik teljesen bizonytalanná. A véletlen több esetben is végzetesen befolyásolja az eseményeket.
Az előadás megtekintése 16 éven aluliaknak nem ajánlott!

 

 

Vlagyimir és Oleg Presznyakov:

Terrorizmus
Fordította:
Radnai Annamária
Szereplők:
Ágoston Péter
Dénes Viktor
Hekler Melinda
Kosik Anita
Kulcsár Viktória
Mikola Gergő
Nagy Dániel Viktor
Szabó Irén
Wunderlich József
Látvány: Tihanyi Ildikó, Gothár Péter
Dramaturg: Nagy Orsolya
A rendező munkatársa: Szántó Péter
Rendező: Gothár Péter

Presznyakov-gyakorlatok terrorizmus 12

 

Medve – Leánykérés - Jubileum

április 30. (kedd) 19:00 
május 17. (péntek) 19:30

Medve: A fiatal földbirtokosnak azonnal vissza kell szereznie a pénzét, különben elárverezik a birtokát. Adósa meghalt, gyászoló özvegye csak két nap múlva tud fizetni. Veszett fejsze nyele. A férfi megmakacsolja magát: addig nem hagyja el a házat, míg a szépasszony nem fizet. Irdatlan patália kerekedik, és a férfi és női nem egymást kölcsönösen becsmérlő hitvitája a világtörténelem első koedukált párbajába torkollik.
Leánykérés: Harmincöt éves pánikbeteg, túlsúlyos, mélyen vallásos földbirtokos, házasság céljából keresi társadalmi állásban, életkorban hozzá illő, házias, művelt, határozott világlátású teremtés mélyebb barátságát - hisztero epileptikus latencia, elfojtott kölcsönös gyerekkori szerelem, cezaromán, szuicid hajlamú férfiszülő, kutya, macska nem akadály.
Jubileum: Elolvastam, és semmi nem maradt meg bennem a puszta történeten kívül, s az is inkább ingerültséget váltott ki belőlem, mint nekibuzdulást. Egyetlen pillanat száznyolcvan fokos fordulattal világított a szöveg mélyére. Természetemet meghazudtolva – hogy célomat elérjem, s a súlyosabb pénzbüntetést megússzam – udvarias szavakat váltottam egy hivatalnokkal, miközben a mélyben igazán megrázó ellenszenv tombolt bennem a hivatallal és lojális szolgájával szemben. Ismerem ezt a kettősséget, igen régóta. Újra olvastam a darabot, s a sorokkal párhuzamosan, a felszín alatt kinyílt egy szürreális, de igazi, a valóságra sokkal inkább hasonlító világ.

 

Csehov 32

 

 Anton Pavlovics Csehov:

Medve – Leánykérés - Jubileum
Szereplők:
Ágoston Péter
Dénes Viktor
Törőcsik Franciska
Kulcsár Viktória
Marofka Mátyás
Nagyhegyesi Zoltán
Hekler Melinda
Mikola Gergő
Nagy Dániel Viktor
Szilágyi Csenge
Díszlet, jelmez, látvány: Fekete Anna, Fekete Anna Klaudia, Lukáts Andor
Rendezőasszisztens: Czirák Dániel
Rendező: Harsányi Sulyom László, Simon Balázs, Lukáts Andor
Osztályvezető tanár: Novák Eszter, Selmeczi György

Csehov 2

BÍÍT

máj. 26. vasárnap 15:00

Csak szédület: itt vagyok; itt örökre.
Beatles és Rimbaud. Tegnap és tegnapelőtt. Holnap és holnapután. Sikíts, hogy újra élj!
A zenés színész osztály bemutatkozó előadásukkal igazi zenés színházat teremtenek. Képzeletükkel és tehetségükkel újraélik és -értelmezik a ’60-as évek legnagyobb BÍÍT-dalait és az első BÍÍT-költő verseit.
John Lennon Rimbaud-t olvas.
Arthur Rimbaud Beatlest hallgat.

 

 

Előadásukkal a zenés színművészek a hatvanas évek leghíresebb angol beatzenekarát és Rimbaud-t idézik. A Beatles-dalokkal tavalyi énekvizsgájukra készültek, amely annyira jól sikerült, hogy egész estés színházi előadás született belőle. 

Annak idején a gombafejűek koncertjein üvöltve bőgtek nagymamáink. Ma a huszonéves színészhallgatók ugyanúgy hisznek a zsigerekbe égett slágerek éltető és életerejében, vagyis képesek sikítva tombolni a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band-re. De hisznek abban is, hogy a művészet, a zene vagy a költészet nem egyirányú utca, vagyis Rimbaud-t – szerintük – ugyanúgy megihlette a beatzene, mint őket. Saját válogatású, kedvenc Beatles-dalaikhoz és a versekhez így improvizációkon alapuló jelenetek születtek, amelyekben újraélik és -értelmezik John Lennonék és a költőzseni zenéit, szövegeit. A fiatalok tehetségükkel, humorukkal és képzeletükkel igazi zenés színházat teremtenek. Az előadás minden pillanatát átlengi megállíthatatlan, őserejű lendületük, fanyar, ám érzékeny, lírai humoruk. Már most lenyűgöző énektudásukat harmincvalahány dal előadásával bizonyítják (és hogy senki ne jöjjön zavarba, a dalszövegek magyar fordítását végig követhetjük a kivetítőn). Az előadást látva biztosak lehetünk benne, hogy tegnap és tegnapelőtt, holnap és holnapután Arthur Rimbaud Beatlest hallgat és John Lennon Rimbaud-t olvas.
Buli- és zeneőrülteknek, zenés színházért rajongóknak, megszállott Beatles-fanoknak és jófajta színházra ácsingózóknak kötelező.
Zenekar: Kemény Gábor – zongora, Bensó Pál – dob és a hallgatók
Az osztály munkatársai:
Novák Eszter, Selmeczi György, Zeke Edit, Jánossy Lajos, Zsirai Viktória

süti beállítások módosítása