Bukta Imre, Nagy József és Ulickaja az Ördögkatlan díszvendégei

Hatodik alkalommal rendezik meg az idén Baranyában az Ördögkatlan Fesztivált. Az egyre népszerűbb, ötnapos ünnep rangját bizonyítja, hogy a három nagyszerű művész elfogadta a szervezők meghívását.

Július 30. és augusztus 3. között a katlanlakókkal tölti idejét Ljudmila Ulickaja, Bukta Imre és Nagy József. Ez az „időtöltés” egy-egy díszvendég számára sok-sok elfoglaltságot, „munkát” is jelent: színházi előadások, felolvasások, tárlatvezetések, beszélgetések részvevője lesz mindhárom alkotó.


ulickaja
Nagy József legendás előadásával, a Woyzeckkel érkezik Nagyharsányba, mely falucska immár hatodszor válik színházi központtá. A vajdasági „Szkipe” 1986-ban alapította meg JEL Színházát, mellyel világhírűvé vált, nem véletlen, hogy 2006-ban az Avignon-i Fesztivál művészeti igazgatója lett, és ugyanebben az évben megkapta az Európai Bizottság által alapított Európai Színházi Díját is. Nagy József pályáját képzőművészként kezdte, előadásaihoz folyamatosan rajzol, fotóz, filmez – az Ördögkatlanban pedig bekapcsolódik a „Falra festjük az ördögöt”-projektbe, melyben képzőművészettel (is) foglalkozó alkotók (F. Zámbó István, Kiss Tibor, Háy János…) a fesztivál idején festik a nagyharsányi helytörténeti múzeum falára az ördög-legendát. 

bukta
Csatlakozik hozzájuk Bukta Imre is, aki közben Kisharsányban öt napon át készül installációjára. De gyakorta tart majd kiállított műveit személyes történetekkel értelmezve tárlatvezetést – aki részt vett már ilyenen például a rendkívül sikeres Műcsarnok-beli életmű kiállításon, tudhatja, életre szóló élménnyel gazdagodhat.

nagy
Az összművészeti fesztiválon mindig is fontos szerepet játszott az irodalom. A szervezők meggyőződése, hogy nemcsak egy-egy kiváló rockzenészért, de például Ljudmila Ulickajáért is ezrek zarándokolnak erre a derűt, személyességet és minőséget teremtő ötnapos nyári ünnepre. Ulickaja első magyarországi fordítója, a pécsi illetőségű V. Gilbert Edit beszélget az írónővel regényeiről, novelláiról és arról a személyességről, ami műveinek lüktető ereje. Színészek, vállalkozó kedvű látogatók és fellépők az első mondattól az utolsóig felolvassák majd Ulickaja egyik legjelentősebb regényét, a Medeia gyermekeit. Egy árnyas fa alatt hallgathatjuk majd a művet, amiből természetesen Ulickaja is felolvas egy részletet. Látható lesz a fesztiválon néhány színházi előadás, melyek az írónő prózai írásai nyomán készültek. Az előadásokat természetesen beszélgetések követik.

Fontos tudnivaló, hogy a bérletek és napijegyek ára az idén sem emelkedik, sőt, a szervezők meghirdettek egy „legkedvezményesebb” elővételi akciót: május 15-ig 7000 forintért kapható az ötnapos bérlet (www.ordogkatlan.hu) 







süti beállítások módosítása