Egy éves a Rózsavölgyi Szalon - születésnapi beszámoló

Április 9-én az elmúlt egy év programjaiban közreműködő művészek körében ünnepelte egy éves születésnapját a Rózsavölgyi Szalon egy „ünnepi társulati ülés" keretében. 

Zimányi Zsófia művészeti irányítása mellett olyan kulturális hely kezdte meg működését a belváros szívében, a nagy múltú Rózsavölgyi Zeneműbolt félemeletén, amely újdonságnak számít a főváros kulturális, színházi életében.

A nappal kellemesen meghitt kávézó esténként átalakul és a művészet otthonává válik. A bensőséges, finom tér kitűnő lehetőséget biztosít kamaraszínházi produkciók, zenés, irodalmi és önálló estek megvalósítására. A Szalonban egy év alatt 13 színházi bemutatót tartottak, ami példátlan a hazai gyakorlatban.

Rozsavolgyi egy eves 1
Béres Ilona, Dr. Kolosi Tamás, Zimányi Zsófia, Tordai Teri, Doncsev András, Gergely Éva


Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektet a vezetés az irodalmi, zenei programokra is. Havonta jelentkezik például a Pár-beszéd című nagy sikerű sorozat, ahol az irodalom és a zene kapcsolata áll a középpontban, a kötetlen beszélgetéseket felolvasások és színpadi produkciók színesítik, a Rózsavölgyi Crossover, melyben Bársony Bálint zenél meghívott zenész barátaival, vagy a Rózsavölgyi Classic, ahol a klasszikus zenei élet hazai kiválóságai lépnek fel.

 

Rozsavolgyi egy eves Zavada Kukorelly Udvaros
Závada Pál, Kukorelly Endre, Udvaros Dorottya


Emellett havonta megújuló képzőművészeti kiállítások, talkshow-k, könyvbemutatók, és gyerekprogramok teszik teljessé a kínálatot. A Rózsavölgyi Szalon a közönség igényeinek kielégítése mellett igen fontos feladatának tartja, hogy helyet és teret adjon a művészeti és szakmai szervezetek, fesztiválok, könyvkiadók sajtó eseményeinek, különböző rendezvényeinek, tanácskozásainak, s így a szakma igazi találkozóhelyévé váljon.

Az új kulturális tér működését a Városi Színház Nonprofit Kft. és a Lőrinczy György vezette Pentaton Koncert- és Művészügynökség biztosítja.

 Rozsavolgyi egy eves Safar Bardoczy Polyak Beres Homonnay
Sáfár Mónika, Bardóczy Attila, Polyák Lilla, Béres Ilona, Homonnay Zsolt


A közönség rövid idő alatt megismerte és megszerette a Rózsavölgyit. Az esténként 70-75 ember befogadására alkalmas Szalon programjaira egy év alatt mintegy tizenegyezren váltottak jegyet.

 

Rozsavolgyi Egy eves Csobot Barsony

Csobot Adél, Bársony Bálint

Köszönhető ez nagyrészt azoknak a szakmájukban kiemelkedő alkotóknak, művészeknek, akik a kultúra minden területéről megfordultak itt. Nagyszerű színészek: Udvaros Dorottya, Béres Ilona, Alföldi Róbert, Hegyi Barbara, Szilágyi Tibor, Györgyi Anna, Takács Katalin, Szervét Tibor, Jordán Tamás; kiváló rendezők: Valló Péter, Sándor Pál, Bagó Bertalan, Réthly Attila; a komolyzene legjobbjai: Miklósa Erika, Gulyás Dénes, Kincses Veronika, Érdi Tamás, a Kelemen Kvartett, Bogányi Gergely, Baráti Kristóf, a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai; a kortárs irodalom kiválóságai: Grecsó Krisztián, Parti Nagy Lajos, Kukorelly Endre, Závada Pál, Tóth Krisztina, Eszterházy Péter, Nyáry Krisztián és csodálatos énekesek: Malek Andrea, Falusi Mariann, Szulák Andrea. Sok-sok név, a teljesség igénye nélkül.

 

rozsavolgyi egy eves Lorinczy KERO Udvaros
Lőrinczy György, KERO, Udvaros Dorottya

 

Zimányi Zsófia művészeti vezető az induláskor úgy vélte, hogy elsősorban a komolyzenei kis koncerteknek lesz nagy sikere, az eltelt időszak azonban azt bizonyítja, hogy a nézők leginkább a színházi előadásokra kíváncsiak. Ebben nyilvánvalóan jelentős szerepet játszik a darabválasztás. Olyan művek kerültek fel a repertoárra, amiket a hazai közönség még nem láthatott, illetve regényekből készült színpadi adaptációk, amik kifejezetten a Szalon felkérésére születtek. Ilyen például a Szerettem őt, amely Anna Gavalda regényéből íródott, az Odaadó hívetek, Surik, ami Ljudmila Ulickaja nagysikerű könyvéből készült, vagy a most, április 14-én bemutatott A pasi a szomszéd sír mellől című svéd bestseller színpadi ősbemutatója Für Anikó és Schneider Zoltán szereplésével Valló Péter rendezésében.

Miközben a Rózsavölgyi Szalon egy éves születésnapját ünnepli, és a jelen legnagyobb színész egyéniségei lépnek fel színpadán, a száz éve született Gobbi Hilda, a 20. századi magyar színházművészet egyik legmeghatározóbb alakja előtt tiszteleg a szakma. A megemlékezésből a Rózsavölgyi sem marad ki, májusban az emlékév keretén belül plakát kamara-kiállítás nyílik, mely a művésznő kiemelkedő szerepeit és művészi korszakait idézi meg.

 

Egy eves Rozsavolgyi Szilagyi Geczy Sandor Raday Bekes
Szilágyi Tibor, Géczy Dorottya, Sándor Pál, Ráday Mihály, Békés Itala


Az évad utolsó, májusi bemutatója folytatja a „hagyományokat": az új Ibsenként is emlegetett Jon Fosse norvég író színdarabja a Valaki jön majd magyarországi premier Rák Katival és Balikó Tamással a főszerepben.

A következő évad tervei is egyediek: 150 éve született Gárdonyi Géza. Az évforduló alkalmából egy kevéssé ismert regényét veszi elő a Rózsavölgyi. Az Ábel és Eszter egy különös és tiszta, de boldogtalan szerelem finom rajza, melyben a szerelmi történet mellett Gárdonyi a századforduló Budapestjének hangulatát is megidézi. A regényből négyszereplős színpadi mű készül, mely az ősz első premierje. Ezt egy másik regény-adaptáció követi, az Előttem az élet. Émile Ajar világhírű regényét Lőrinczy Attila dolgozza át színpadra, amelyben Rosa mamát Margittai Ági alakítja majd.

 

Egy eves aRozsavolgyi Szalay Hirtling Margittai Hamvai Foldes Nemeth
Szalay Kriszta, Hirtling István, Margittai Ági, Hamvai Kornél, Földes Eszter, Németh Ákos


Decemberben Benjamin Britten világhírű angol zeneszerző 100. születésnapjának tiszteletére kerül bemutatásra a Halál Velencében. A bemutató érdekessége, hogy a Britten opera zenéje csendül fel a Thomas Mann novellából írt színdarabban, melyet két színész és két énekes tolmácsol.

De ez a távolabbi jövő. Az áprilisi első születésnap után a Szalon június végéig várja az igényes kultúra kedvelőit.

 

Nézze meg születésnapi videóösszeállításunkat is!

 

 

www.rozsavolgyi.hu

 

Szerző: R.Sz

süti beállítások módosítása