Új vezetője van Pina Bausch társulatának

Négy évvel Pina Bausch halála után Lutz Förster személyében új vezetője van a világhírű német táncművész és koreográfus társulatának.

A Pina Bausch váratlanul bekövetkezett halála óta eltelt időszakban a művész két legközelebbi bizalmasa, Robert Sturm és Dominique Mercy irányította a wuppertali színházat, ők azonban a megterhelés miatt jelezték, nem folytatják tovább a munkát. 
Az új művészeti vezető, Lutz Förster maga is régóta - 1975 óta - tagja a társulatnak. A 60 éves művész megbízatása 2015 júniusáig szól. Kinevezését Sturm és Mercy is támogatta, munkáját tanácsadóként fogják segíteni.

 

utz

Lutz Förster

 

 Förster 1991 óta az esseni Folkwang Egyetemen tanít kortárs táncot, Pina Bausch társulatában az ő feladata lesz új irányt szabni a táncszínháznak, amely idén ősszel ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. A társulat azonban 2015-ig nem mutat be új darabot.

 

 

A wuppertali táncegyüttes iránti érdeklődés korábban nem tapasztalt méreteket öltött: a társulat 2009 óta 110 előadást tartott a német városban, további 265-öt pedig külföldön. A darabokat összesen 400 ezren látták. Pina Bausch halála után vélhetően nem sokan számoltak azzal, hogy a társulat iránti érdeklődés töretlen marad - fogalmazott Dirk Hesse, az együttes menedzsere. A táncszínháznak ugyanakkor gyökeresen meg kell újulnia - hangsúlyozta.

ipna

Pina Bausch

 

A wuppertali városvezetés továbbra is kitart a világhírű együttes mellett, ezt az évi 2,5 millió eurós támogatás is jelzi.

 

Julie Shanahannal, a társulat táncosával múlt évi, budapesti szereplésük alkalmával beszélgettünk.

Interjúnkat itt olvashatják.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása