'Klausztrofóbiás és ihletett'

"Dobozba zárt, klausztrofóbiás...ihletett!" - ezt mondják kritikusai többszörös edinburgh-i fesztiváldíjas Pandora 88 című darabról, amelyet a 10 éves, német Company fabrik Potsdam hoz el a Budapest Táncfesztiválra április 19-én és 20-án.

 pandora

Jenny Gilbert a produkcióról:

Az emberi fóbiák között a szűk helyre bezártságtól való rettegés az egyik legerősebb. Azt már elképzelni is nehezen tudjuk, milyen lehet, ha bezárnak, és fogalmunk sincs, mikor szabadulhatunk. A Pandora 88-ban egy alig másfél négyzetméter alapterületű doboz szolgál helyszínül két olyan fiatalember (Wolfgang Hoffmann és Sven Till) közös élményeihez, akik nyilvánvalóan nem önként kerültek ilyen közeli kapcsolatba. Vasszegekkel kivert börtönük a nappali szobájuk, a hálójuk, az edzőtermük, az egyetlen fény- és hangforrásuk, s a hely, ahol felidézhetik emlékeiket az életből, melyet kétségbeesetten igyekeznek a fejükben tartani.

 

 

A duó a szűk mozgásteret több szempontból kihasználva, minimális dialógus segítségével, megrázó nyíltsággal fedi fel változó lelkiállapotát. Harag, kétségbeesés, erőszak, közöny, az őrült remény és hallucináció rohamai szorítják ki egymást bennük folyamatosan, miközben alkalmazkodnak a létformához, melynek fizikai behatároltsága nagyon is valóságos, pszichológiai veszélyei azonban ismeretlenek.


pandora1

 

Pandora 88

Ötlet: Wolfgang Hoffmann, Sven Till, Andrew Dawson

Világítás és színpadkép: Raiko Epperlein

Jelmezek: Silvia Fischer

Zene: Matthias Herrmann

Asszisztens: Toni Mira

Fény- és hangmérnök: Jens Siewert

Koerográfia, tánc: Wolfgang Hoffmann, Sven Till

Rendező: Andrew Dawson

A darab 2013. április 1-én. 19.00 órakor, április 20-án 15.00 órakor látható a Nemzeti Táncszínházban. 

süti beállítások módosítása