Három év míg felgördülhet a függöny Szabadkán

Több éve húzódik a Szabadkai Népszínház épületének felújítása. A színház régi, védett részének felújítása várhatóan szeptemberig tart, a szakembereknek addig kell átdolgozni a főtervet, amelynek alkalmazkodnia kell a reális pénzügyi lehetőségekhez - számolt be a Tudósítók.hu.

"Az átdolgozott főterv alapján egy olyan színház tud létrejönni az elkövetkezendő két-három évben, amely kielégíti a színház igényeit, amelyik hosszú távon ki tudja szolgálni a szabadkai színházrajongókat, és kulturális tartalom tud lenni" - mondta Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke. Modest Dulic polgármester örömét fejezte ki, hogy elérték az egyetértést a város összes meghatározó politikai szereplője között.

 

szabadkai nepszinhaz

 

Bojan Pajtica tartományi kormány elnöke kiemelte, az elkövetkezendő három évben 500 millió dínárt (mintegy 1 milliárd 325 millió forint) különítenek el a felújítási munkálatok befejezésére. Ez a szükséges összeg felét teszi ki. "Ez a színház egy hatalmas kincs, mert lehet, hogy az egyetlen, ahol három nyelven tartanak előadásokat, és három különböző nyelvű társulata van" - tette hozzá a politikus.
Radivoje Dinulovic, az építésvezető úgy tájékoztatott, hogy a lefaragott költségvetés nem befolyásolja az épület funkcionalitását. Megígérte, hogy mindenképp törekedni fognak arra, hogy megőrizzék azt az építészeti elképzelést, amelyen már a 90-es években elkezdtek dolgozni. Növelik a kereskedelmi tereket, csökkentik a belsőépítészeti és színpadtechnikai költségeket - tette hozzá az építésvezető.
A felújítás befejezéséhez szükséges összeg másik felét a színház köztársasági és városi forrásokból biztosítja - derül ki a Tudósítók.hu filmjéből.

süti beállítások módosítása