Kocsis Zoltán először lép fel külföldön gyógyulása óta

Zágrábban vezényel péntek este Kocsis Zoltán. A Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója szeptemberi szívműtétje óta először szerepel külföldön, a Zágrábi Filharmonikusok élén.

A Nemzeti Filharmonikusok december 22-i Müpa-koncertjén tért vissza a pódiumra Kocsis Zoltán, a zenekar főzeneigazgatója, aki szeptemberben váratlan betegsége miatt súlyos kardiológiai műtéten esett át. Felgyógyulása után először péntek este, Zágrábban lép színpadra.

 

"A stressz előállításában magam is hibás vagyok. Egyszerűen nem szállok le egy-egy dologról, amíg nem látom, hogy az jó. Ez sok veszekedésbe, kiabálásba kerül. Már többször elmondtam, azt tartom, elfogadhatatlannak, ha egy kiváló képességű muzsikus nem törekszik a tökéletességre. Tisztelem és szívesen dolgozom a közepes képességűekkel, ha látom, nem zseniális ugyan, de mindent megtesz azért, hogy a produkció sikeres legyen. Bizonyos túlerőltetések sem használtak. Szeptember 13-án Bartók I. zongoraversenyét játszottam Pécsett a Pannon Filharmonikusokkal. A harmadik tétel melléktémájánál van egy fortissimo kiírás, amit sajátos módon túlértelmeztem, hatalmas erőt tettem bele. A frázis végén éreztem, nem kapok levegőt" - mesélte Kocsis Zoltán egy decemberi interjúban, a visszatérő koncert előtt.

 

Kocsis-Zoltan

Fotó: mtv.hu

 

A pénteki zágrábi hangversenyen Berlioz Benvenuto Cellini nyitánya, Schubert IX. (nagy) C-dúr szimfóniája mellett Rahmanyinov II. zongoraversenye hallható a Lisinski koncertpalotában, a versenymű szólistája a horvát sztárzongorista, Lovro Pogoleric, aki tizenhárom évesen adta első hangversenyét, két évvel később pedig már a romantikus irodalom egyik legnehezebb alkotását, Schumann A-moll zongoraversenyét játszotta. Franciaországban, Svájcban, Nagy-Britannia, Kanada, Japán, Oroszország, Egyesült Államok lépett fel, tanít a zágrábi Zeneakadémián, alapítója és művészeti vezetője, a PagArtFestivalnak.

 

Berlioz Benvenuto Cellini című operája monumentális mérete miatt sikertelen, de nyitánya a koncertprogramok egyik legnépszerűbb darabja. A második zongoraverseny Rahmanyinov életének kudarcokkal teli periódusában keletkezett, a virtuozitást követelő mű Pogoleric ragyogó és virtuóz és egyéni kadenciával hangzik el.
A hangversenyt Schubert IX. szimfóniájának "éteri hangjai" zárják a koncertpalota honlapja szerint, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy a ház rezidens zongoristájának idei Kék-ciklusában kiemelkedő esemény a Kocsissal való együttműködés.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása