Péntektől ismét játssza az Arabellát az Operaház

Péntektől ismét játssza Richard Strauss Arabella című operáját a Magyar Állami Operaház, a címszerepet Bátori Éva énekli, öt alkalommal pedig a lengyel sztárbariton, Tomasz Konieczny is fellép Mandryka szerepében.

Richard Strauss operájának péntek esti felújításában debütál Temesi Mária, Keszei Bori és Gábor Géza.
Az Arabellát játszó Bátori Éva elmondta, hogy a 19. századi romantikus bécsi környezet csupán a látszatot palástolja. "Sokkal mélyebb darab ez, mint amire első látása gondolna az ember. Richard Strauss sosem írt olyasmit, amiről nem érdemes, nem kellene beszélni, az ő munkáinak jelentése és jelentősége volt, van és azt hiszem lesz is" - fogalmazott a művész.
Felidézte, hogy a darabban adott egy lecsúszott nemesi család, amelyik teljesen eladósodott, ez a társadalmi kép, a dzsentri világ a magyar irodalomból és színművekből is jól ismert. "Ennek a fiatal nőnek a felnőtté válásáról szól Strauss. Arról a nem kevéssé tragikus helyzetről, hogy egy anyagilag előnyös házassággal neki kell megmentenie az egész famíliát" - mondta Bátori Éva.

 

batori eva arabella
Fotó: opera.hu

Többen udvarolnak neki, és tudja, a család és maga is a farsang utolsó napját szabta határidőnek, hogy válasszon. "Amikor rádöbben, hogy eljött a nap, amikor választania kell, az zeneileg fantasztikusan szép megfogalmazása a helyzetnek. Rövid, de hihetetlenül fontos egy-másfél ütemekbe sűríti ezeket kiemelkedő mondandókat" - tette hozzá. A váratlanul feltűnő utolsó kérőbe, Madrykába beleszeret Arabella, "kézen fogva távoznak, de nem tudjuk, hogy ez valódi hepiend lesz-e".
Tomasz Konieczny először 2006 júniusában Richard Wagner Parsifaljának Amfortasaként mutatkozott be - rendkívüli sikerrel Budapesten a Művészetek Palotájában. Azóta volt Wotan A walkürben és a Siegfriedben, Kurwenal a Trisztán és Izoldában a Budapesti Wagner-napokon. Nemzetközi hírnevét német nyelvterületen alapozta meg, főként nagy áttörést hozó Alberich-alakításával a bécsi Staatsoperben.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása