Péterfy Bori: Szó sem esik már szakmáról

A Krétakör tagja volt, majd a Nemzeti Színház szerződtette. Az elsők között deklarálta: Alföldi leváltását követően távozik a Nemzetiből. A 168 óra Péterfy Borit kérdezte. Lapszemle.

A 168 óra cikkéből:


Arról, hogy döntését indulat vezérelte-e, a színésznő elmondta: "Vidnyánszky Attila kinevezése betetőzése volt mindannak, ami az elmúlt években a személyéhez kapcsolódóan történt a színház világában. A független társulatok elleni hadjárata és a szakma kettészakítása önmagában elég lett volna, hogy ne kívánkozzak a teátrumába. A színházak támogatási rendszerének átalakításakor az ő elképzelései érvényesültek, s a szakma olyan megkérdőjelezhetetlen alkotói sem jutottak forráshoz, mint Pintér Béla vagy Bodó Viktor. A legszörnyűbb pedig, hogy valójában szó sem esik már szakmáról. A hatalomról, az ideológiáról szól minden, ostobán és átlátszóan. Bennem ezért került túlsúlyba az ellenérzés a szakmai kíváncsisággal szemben" - fogalmazott Péterfy Bori, aki hozzátette, a Magyar Teátrumi Társaság szólamai és az egyéb tervek kapcsán már-már elfogta a depresszió. 

 

peterfy bori
"Mára viszont oda jutottam, hogy talán Madách Imrének lehet igaza: próbálom én is komédiának nézni az őrületet. Az is vicces: fogják a remény színházának zászlaját, s ellene mennek valaminek. De minek is? Nincs baloldali és jobboldali színház. A máról, a jelenkor emberéről kell szólnia a színháznak. Így gondolta Shakespeare, de már az ókori görögök is. Különben a progressziót is nevetséges számon kérni. A Krétakör egykori tagjaként rengeteget utaztam a világban. Láthattam: nagy a lemaradásunk a leghaladóbb színházi irányzatokhoz képest" - fejtette ki a színésznő, aki szerint az "ellenmenet" a félelmekről szól.

"Vannak köztük, akik sejtik: ami most történik, annak mindannyian vesztesei lehetünk. A másfél perces találkozáson, amikor személyesen is bejelentettem távozásomat Vidnyánszkynak, azt éreztem: az új direktor is szorong" - árulta el Péterfy Bori, aki úgy véli, nem szabad megadni magunkat. "Keresni kell a hasonló gondolkodású emberek társaságát, beszélgetnünk kell, megtalálni a közös alkotás lehetőségeit" - nyilatkozta a színésznő.

Péterfy Borit harmarosan a Belvárosi Színház Kramer kontra Kramer előadásában láthatj a közönség, ugyanis átveszi Kovács Patrícia szerepét.

A teljes interjút a 168 órában olvashatják.

süti beállítások módosítása