Horda - 85. bemutatójára készül a KET

Nyolcvanötödik bemutatójára készül a Közép-Európa Táncszínház Kun Attilával április 24-én a Nemzeti Táncszínházban. Ez lesz a KET és a koreográfus első közös premierje, és hosszú idő óta ez Kun első egész estés darabja Magyarországon.

A koreográfia Lajkó Félix zeneszerző nyolc zenei tételére épül, melyek más-más ihletettséggel mesélnek rólunk, a kenyérharcról, a bizalom megszületéséről, a pillangó röptéről, a természettől eltávolodott egyén lemoshatatlan városi mocskáról, a hatalom extatikus gyönyöréről, a haragról, a pusztító és tehetetlen dühről, a megértésről, az elfogadásról, a családról, a közösségről. „A hegedűművész muzsikája ösztöni kapocs a természettel és a természetben élő egyénnel. Árad zenéjéből a kultúra, de nem a színpadokon vagy a kiállítótermekben megjelenő kultúra, hanem az ember - a Kárpát-medencében élő ember - kultúrája. Ösztönös, földszagú, zsigeri vibráció” - foglalta össze Kun Attila

 

 

Az előadás a teremtett lény lelki dilemmáját járja körbe, azt a dilemmát, ami a természettől elszakadt személy útravalója. Ez az útravaló nem nélkülözi az emlékeket, a vágyat a természethez való visszatérésre, a mindenen átsegítő humort, emberséget és varázslatot, ahogy a család megtartó erejének megfogalmazását sem. 
A címben szereplő horda szó többféleképpen értelmezhető. Egyrészt azon emberek kis közössége, akik az élet élhetőségéért csoportokat alakítanak ki, másrészt az a pusztító emberhorda, akik valamilyen megfogalmazhatatlan késztetést követve lerombolják saját életterüket.

 

Kun Attila foto Bege Nora

Kun Attila (fotó: Bede Nóra)


„Tehetséges és kreatív alkotótársaimmal, a Közép-Európa Táncszínház művészeivel kísérletet teszünk arra, hogy a teatralitás mögül kiléptessük magunkat, kihozzuk a fény és a sötétség határmezsgyéjére, ahol merünk őszinték lenni. Egy héttel a premier előtt egyedül csak a mérhetetlen hálámat tudom kifejezni az alkotótársaim felé, akik tisztelettel és alázattal ajánlják fel testi és szellemi energiáikat a Horda megszületéséért. Úgy látom, hogy olyan hordává formálódnak, akik együtt festik színesre a világot önmaguk és egy tágabb közösség, a közönség számára. Miközben tombol körülöttük az egzisztenciális vihar, egymásba kapaszkodva teremtenek gyönyörű és megrázó pillanatokat. Ihletettek, csakúgy, mint Félix és a zenéje” - mondta Kun Attila a bemutatóról.


hordaFotó: Boda Gábor

 

Lajkó Félix - Kun Attila: Horda

A Nemzeti Táncszínház és a Közép-Európa Táncszínház közös produkciója
Előadók:
Fábián Anikó, Frigy Ádám, Eller Gusztáv, Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Mádi László,
Palcsó Nóra, Petrovics Sándor, Podmaniczky Dorottya
Díszlet-jelmez: Kiss Julcsi
Fény: Fogarasi Zoltán
Dramaturg: Lisztóczky Hajnal
Asszisztens: Fodor Katalin
Koreográfus: Kun Attila
2013. április 24., 19.00

Nemzeti Táncszínház

süti beállítások módosítása