Májusban ismét Zsolnay Fesztivál Pécsett!

Az idén is megrendezik a Zsolnay Fesztivált: május 16. és 20. között a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben 143 zenei, színházi, irodalmi és képzőművészeti programon vehetnek részt a látogatók.

Az esemény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Márta István, a szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője elmondta: tavaly rendezték meg először az összművészeti fesztivált. Az előző év tapasztalataiból kiindulva idén elsősorban a fiatal közönségre számítva állították össze a programot, amelynek gerincét a középiskolásoknak és egyetemistáknak szóló események adják és maga a korosztály is bemutatkozik a fesztiválon.
Mint mondta, azért döntöttek így, mert augusztusban a kisebb gyerekek részére, ősszel pedig az idősebb generáció számára rendeznek fesztivált, így áll össze a Zsolnay Kulturális Negyed fesztiválévada. A II. Szamárfül Fesztivált augusztus 24-én és 25-én rendezik meg, az Örökség fesztivál pedig október 9. és 13. között várja közönségét a Zsolnay Kulturális Negyedben.

 

zsolnay negyed


A Zsolnay Fesztiválon fellép többek között a francia Nouvelle Vague, a spanyol Che Sudaka, a brit Stereo MCs DJ Set, a Zagar, a Besh o droM, Palya Bea, valamint Fábián Juli. Koncerteznek a Budapesti Vonósok muzsikusai, hallható lesz Várdai István gordonka- és Murin Jaroszlav brácsaművész közös koncertje is, emellett Cseh Tamás-emlékestet is rendeznek.
A fesztivál vendége lesz Jókai Anna író, Veiszer Alinda pedig a Zsolnay Szalonban Mautner Zsófiával és Parti Nagy Lajossal várja a látogatókat. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának diákjai köztéri alkotásaikkal jelennek meg a fesztiválon, Franciaországból egy óriás kaleidoszkóp érkezik fény- és mozgásszínházi előadással.
A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói idén Moliere-variációkkal mutatkoznak be, a Bóbita Bábszínházban és szabadtéri színpadán pedig bábelőadások és gyerekszínházi produkciók várják az érdeklődőket.
Bocz Tamás pénzügyi igazgató az MTI-nek elmondta: a Zsolnay Fesztivál idei költségvetése 30 millió forint, amely jegybevételből, szponzori támogatásból, valamint önkormányzati és állami működési támogatásból származik, emellett pályázati forrásra is számítanak még.


Forrás: MTI












süti beállítások módosítása