Volt egyszer egy színház - Léner Péter könyvet írt a József Attila Színházról

Volt egyszer egy színház - A József Attila Színház utolsó két évtizede címmel jelent meg a színházat korábban vezető Léner Péter rendező könyve a Corvina Kiadó gondozásában; a kötetet a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon dedikálja a szerző vasárnap a Millenárison.

Marcus Aurelius írja: az ember beül egy csónakba, evez, eljut valahova, majd kiszáll a csónakból, s továbbmegy. Én kiszálltam, de a jelenlétem megmarad a József Attila Színházban, amelynek minden tagja a családom részévé lett. Ami pedig a korosztályomat illeti: mestereinktől meg azok mestereitől örököltünk egy világvárosi színházi kultúrát, amelyet fenn akartunk tartani, megőrizni a sokszínűségét. Tudtuk, ebben a küzdésben együtt többek vagyunk, mint külön-külön. Az új színházvezető generációnak ugyanígy össze kell tartania, tovább védeni és építeni ezt a nagyszerű örökséget. Mi azért még jelen vagyunk, de ez már az ő korszakuk. (Léner Péter)

 

Léner Péter személyes hangvételű, számos fotóval illusztrált, egyes szám első személyben írt munkája memoár, egy színház történetének múlt idejű krónikája - olvasható a Corvina Kiadó hírlevelében.    

 

lenerpeter

 

Mint írják, a 164 oldalas kötet sikerekről, kudarcokról, emlékezetes előadásokról, és mindenekelőtt azokról a munkatársakról, színészekről, rendezőkről, szerzőkről, színházi szakemberekről szól, akik mindezt megteremtették, és évtizedeken keresztül működtették. Bevallottan elfogult könyv: a színház, a kollégák, az ügy iránti, életre szóló vonzalmát a szerző egy pillanatra sem rejti véka alá.    

 

jasz

 

"A József Attila Színház történetének, drámájának, szerethetőségének jelképe maga az épület: művelődési ház, amelyet a színház indulásakor csak jóindulattal lehetett színháznak mondani. Nem szép, nem előkelő, nem korszerű. De a miénk. Többször átalakították, fejlesztették - jól, rosszul, de mindenképpen eredményesen. A közönség szerette. Budapest életének elfogadott része, tere lett. (...) Ám a ház kezdett leépülni. A színház nem adta föl, a működőképesség fenntartása volt a feladat. Mindig annyira sikerült, amennyi pénzt adtak. Kisebb-nagyobb munkálatok segítettek, de nem pótolták a rekonstrukció szükségességét. A színház 55 évig harcolt az életéért" - ezekkel a sorokkal vezeti be könyvét Léner Péter, aki húsz éven át volt a József Attila Színház igazgatója.    

 

Léner Péter vasárnap 16 és 17 óra között dedikálja Volt egyszer egy színház - A József Attila Színház utolsó két évtizede című könyvét a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Corvina/Líra standon.

 

A könyvet itt megvásárolhatja.

süti beállítások módosítása