Idén is lesz Tánc Világnapi Maraton!

Április 29. a Tánc Világnapja. Ebből az alkalomból az Átrium Film-Színház, a Duda Éva Társulat és a Közép-Európa Táncszínház szervezésében immár negyedik alkalommal kerül sor a Tánc Világnapi Maratonra, április 27-én és 28-án, új helyszínekkel.

A szervezők meghívója:
1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézete részeként működő Nemzetközi Tánctanács alkotta meg a Tánc Világnapját. A dátummal egyben Jean-Georges Noverre (1727-1810), a modern balett megalapítójának születésnapjára emlékezünk.
“Szeretek úgy tekinteni egy táncelőadásra, mint az együtt létezés ünneplésére, amikor helyet és időt biztosítunk egymás számára. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről, holott egy előadás mögöttes szépsége főleg az emberek összetalálkozásában rejlik. Abban, hogy ott ülnek egymás mellett a sorban és megosztják azt a pillanatot. Nincs ebben semmi bizalmas; egy előadás rendkívüli társasági élmény. Mindnyájan összegyűltünk erre a rituáléra, ami összeköt minket az előadással és ugyanazzal a jelennel” - írta Sidi Larbi Cherkaoui 2012-ben Tánc Világnapi Üzenetében. 
„Célunk, hogy az alkotók, a szakma és a közönség számára egyaránt ÖRÖMÜNNEP legyen a Tánc Világnapja” - mi pedig ezt írtuk 2010-ben, és továbbra is ugyanígy gondolunk erre a napra. Leginkább egy fesztiválként, ami a szakma erejéről, a minőségről és a tánc szeretetéről szól.

 

Tanc Vilagnapi Maraton


Immáron 4. éve szervezünk egy fesztivált, ahol a táncszakma szereplői láthatják egymás munkáit és lehetőségük van az együttműködésre, ugyanakkor a nézők kedvükre válogathatnak a tánc különféle műfajai közül. A tánc világában nem jártas nézők rövid előadás-részleteken keresztül ismerhetik meg a mai irányzatokat és alkotókat. Az előző három év szellemiségének folytatásaként a társulatok és alkalmi együttműködők több helyszínen mutatkoznak be, mintegy ízelítőt adva ezzel a hazai táncélet jelenéből, melyhez idén ismét nemzetközi előadók is csatlakoznak. (2010-ben a finn Tommi Kitti & Com, 2011-ben a norvég Elle Sofe Henriksen nevű formáció, míg 2012-ben Mart Kangro észt koreográfus-táncos lépett színpadra.) 2013-ban a díjnyertes szlovén duó, Rosana Hribar és Gregor Lustek lép fel.


rosana hribar gregor lustekRosana Hribar és Gregor Lustek (fotó: tancelet.hu)


A programról:
Idén kibővítettük a fesztivált kétnaposra, így egy egész hétvégén keresztül programokat kínálunk. Mivel április 29. hétfőre esik, így 27-én és 28-án vehetnek részt az érdeklődők a maratoni eseményen, vasárnap éjfélkor pedig közösen koccintunk a jeles nap alkalmából és felolvassuk az idei tánc világnapi üzenetet. A rendezvény 2013-ban három teljesen új helyszínen valósul meg, melyek közül kettőt (Átrium Film-Színház és Jurányi Inkubátorház) ősszel nyitottak meg, a Széll Kálmán tértől néhány száz méterre. Mindhárom, egymáshoz közel eső helyszín és kulturális központ, köztük a Millenáris is, tudatosan keresi az együttműködési lehetőségeket, minél jobban bevonzva a kerületi és budai lakosokat is.

 

erintesek

Góbi Rita Társulat: Érintések (fotó: Dusa Gábor)


Április 27-én szombaton a tavalyihoz hasonlóan idén is megrendezésre kerülnek az ingyenes táncórák, ahol kezdők és profik egyaránt megtalálják a hozzájuk legközelebb álló stílust. A Movein Stúdió jóvoltából tanulhatnak az érdeklődők kortárs táncot, vagy akár hiphopot. Az órák szabadtéren, a Millenárisnál kerülnek megrendezésre, utána pedig néptáncegyüttesek műsora következik. A szabadtéri programot a Tűzmadarak zsonglőrcsoport zárja egy igazi tüzes átvonulással az Átrium Film-Színházba. Ott folytatja az estét Rosana Hribar és Gregor Lustek szlovén kettőse, akik Fourteen című előadásukban szakmai és magánéleti kapcsolatuk történetét mesélik el a tánc nyelvén. Vasárnap a magyar származású és Berlinben alkotó koreográfus-táncos Buczkó Martin, valamint a szlovén előadóművészek intenzív workshopokat tartanak professzionális táncművészek részére. 
Április 28-án ismét a magyar együttesek mutatkoznak be, 15.00-tól egészen éjfélig az Átrium Film-Színházban. A szünetekben a kávézó területén performanszok, térspecifikus előadások, táncos fotók vetítése várják az érdeklődőket.

A részletes program itt olvasható.

süti beállítások módosítása