Megalakul a Miskolci Balett! - Táncünnepet tartanak

2013. április 28-án új táncegyüttessel gazdagodik Magyarország kortárs táncélete, megszületik a Miskolci Balett. A  születésnapot kétnapos Táncünneppel teszik emlékezetessé.

 

Tancunnep fotoMiskolci tánctörténelem

 

A Miskolci Nemzeti Színház Tánctagozata több mint két évtizede hoz létre klasszikus és kortárs táncszínházi produkciókat. Mindez a legendás Eck Imre féle Pécsi Balett egyik szólótáncosa, Majoros István Miskolcra érkezésével kezdődött. A tánctagozat korábban főleg operettekben és musicalekben lépett fel, óriási szakmai fejlődést jelentett a csapat számára Csajkovszkij Diótörőjének 1992-es bemutatója. Az előadás azóta is a színház repertoárján szerepel. Majoros igényességét, klasszikus ízlését hamar megszerette a közönség. Az ő nevéhez fűződik többek között a Coppélia, a Bahcsiszeráji szökőkút, vagy a Carmen bemutatása is. 

Ezt a korszakot követték Novák Péter és Kozma Attila kortárs mozgásszínházi előadásai, a Fekete Zaj, vagy a Divertimento mortale. Ebben az időszakban alakult ki az együttes munkáira jellemző szociografikus stílus, egyre több bemutatót tartottak, ami a társadalom problémáira reflektált. Ezek közé tartozik az idei évadban létrehozott Forint című produkció is. A tánctagozat életében jelentős szakmai megújulást hozott Krámer György Harangozó-díjas koreográfus is. Az általa jegyzett Bolero és A hattyúk tava mulató a miskolci közönségsiker mellett a táncfesztiválok kedvelt darabjai voltak. 

tancunnep1


2012-ben a Miskolci Nemzeti Színház elnyerte a nemzeti státuszú intézmény címet, amely többek között a táncrepertoár jelentős megújításával, gazdagításával jár együtt. Ettől az évadtól kezdve az új vezetés a Tagozat szakmai irányítását Kozma Attilára bízta, aki új táncosok szerződtetésével, koreográfusok meghívásával, workshopok és tréningek szervezésével látott hozzá az önálló arculatú táncegyüttes kialakításához.  Az ő irányítása alatt jelenleg is intenzív útkeresés zajlik. Már az első évadban meghirdettünk egy meghívásos pályázatot a Magyarországon már bizonyított fiatal koreográfusok számára. A nyertesek Góbi Rita, Kulcsár Noémi, Kerényi Miklós Dávid, Újvári Milán több héten át próbáltak táncosainkkal. E munka eredménye a négyNEGYED című táncelőadás. Az évad során Tánctagozatunk több jeles vendégkoreográfussal dolgozott együtt, többek között Lőrincz Katalinnal, Sebestyén Csabával, Mikó Dáviddal, Fejes Kittyvel, Kocsis Tamással, Bodor Johannával és Lőcsei Jenővel. 

 

tancunnep
Táncünnep - Az alapítók az új együttesről


Úgy érezzük, hogy a miskolci Tánctagozat szakmai múltja és törekvései megalapozzák azt a tervünket, hogy Pécs, Győr és Szeged után a Miskolci Nemzeti Színház is egy önálló szellemiségű kortárs balett együttes otthona legyen. Ezért 2013. április 28-án a tánc világnapjának előestéjén megalapítjuk a Miskolci Balettet. E születésnapot kétnapos Táncünneppel tesszük emlékezetessé. 27-én délelőtt a hagyományokhoz híven a város tánckedvelő közönsége együtt táncolhat együttesünk tagjaival, - ezúttal a Déryné Parkban. A kortárs tánctechnikákba a Csarnokban kóstolhatunk bele két neves koreográfus vezetésével, a Déryné utcában pedig balett próbatermet rendezünk be, ahol Majoros tanár úr kezei között megtapasztalhatjuk, milyen az igazi klasszikus balett gyakorlat, zongorakísérettel. Este Fehér Ferenc és Hód Adrienn egy-egy koreográfiáját láthatjuk. Vasárnap délelőtt a gyerekek egy táncbeavató előadáson a különböző táncstílusokkal ismerkedhetnek, utána gyakorlatban is kipróbálhatják a klasszikus balett alapjait. 

tancunnep13
Székfoglaló


Hogy a Miskolci Balett megalakulását igazán emlékezetessé tegyük, egy szimbolikus gesztusra kértük a 117 határon túli és inneni magyar színházat, együttest. Jókívánságaik jeleként egy-egy széket kértünk tőlük, olyat, amin mindig lesz néző. Teltház széket. A Miskolci Balett nézőtere tarkaságával a magyar előadóművészet gazdagságára, sokféleségére hívja fel a figyelmet.  A székfoglalóra vasárnap este kerül sor a tánchétvége záróeseményeként. A Miskolci Balett megalakulásának díszünnepsége 18 órakor kezdődik a Játékszínben a fiatal koreográfusok négyNEGYED című előadásával. Ezután avatjuk fel a Balett új nézőterét a Csarnokban, amelyet egy rendkívüli táncesemény követ: a Médeia táncjáték két szereposztása egy színpadon, egy időben táncolja el a drámai történetet. Az estet közös pezsgőzés, és stílszerűen tánc követi.

Táncünnep: 2013. április 27-28.

süti beállítások módosítása