Székhelyi József az Ódry működtetéséért játszik

Székhelyi József május 3-án, 19 órától adja elő Karinthy, a Frici című előadását az Ódry Színpadon, aminek bevételét az Ódry működtetésére ajánlja fel.

Az előzményekről:

 

Ascher Tamás rektor januárban arról számolt be, hogy kritikus helyzetben van a Színművészeti Egyetem. "Az elmúlt évben, 200 millió forintot kerestünk hozzá a büdzsénkhez, de szűkültek a pályázati lehetőségek, nincs már közvetlenül megszerezhető szakképzési hozzájárulás. Második éve tartunk szénszünetet, év elején már tízkor zárunk, utána tizenegykor, majd éjfélkor, ami azért katasztrófa, mert a mi színész hallgatóink éjszaka tudnak készülni a másnapi órákra. A rendező hallgatók még nehezebb helyzetben vannak, hiszen azok a külsős színészek, akikkel dolgoznak, csak éjszaka érnek rá próbálni, nem beszélve arról, hogy régesrég megfeledkeztünk a komolyabb díszletekről. Az Ódry Színpadon, ami nagyszínpad, alig tartunk előadást. Kérdés, meddig engedheti meg magának az ember, hogy egyre kevesebbet nyújtson azoknak, akik nagy reményekkel érkeznek hozzánk. Az a víziónk, hogy az oktatási minisztériumban valamiféle improvizáció zajlik" - fogalmazott a Színház.hu interjújában Ascher Tamás.

Azóta jótékonysági koncertet is tartottak az Ódry Színpadért, most pedig Székhelyi József ajánlotta fel támogatását.

 karinthy

 

Az alkotók ajánlója az előadásról:

 

„Mindent elkövettem, hogy ne legyek zseni, nem tehetek róla” – kezdi Karinthy vallomását magáról. Ezért most elmondjuk mindenkinek a Kohn család történetét Karinthy Frigyesig. Történetek, arról, mi minden történt Karinthy életében, és mi minden forgott Karinthy fejében, bizonyított például, hogy Frici agyában született meg a Facebook gondolata, lásd: Láncreakció című novelláját. Történetek házasságairól, Bogáról és Bőhm Arankáról, a legendás szépségű orvosnőről, a Karinthy család gyerekeiről.
Miért visszük színpadra Karinthy életét?
Mert idén ünnepeljük 125. születésnapját, mert több volt, mint író, mert személyén keresztül be tudjuk mutatni az 1900-as évek első évtizedeinek irodalmi életét, mert mindenki tud idézni tőle valami szellemeset, bemondásait, vicceit, tréfáit..
Idézet Pista a gyöngykagyló című írásából: 
„Mindenki dicséri és magasztalja a gyöngyöt, és magasztal bennünket, akiknek köszönhetik – mi pedig szegénységben és nyomorban tengődünk odalenn – mi, akik pompás gyöngyökről álmodozunk, amiket alkothatnánk még, ha boldogok lehetnénk! – így kesereg Pista, a gyöngykagyló a kereskedőnek.
Igen a kagylókat kihasználják, elveszik tőlük, amit alkotnak. Haszonnal továbbadják, árulják, mások élvezik, forgatják művüket, vele ékesítik magukat.”
A 125 éve született Karinthy-től azonban már semmit sem lehet elvenni. Igazgyöngye(i) valódiságát az utókor igazolja.


Karinthy szerepében: Székhelyi József
Karinthy írásaiból összeállította, színpadra alkalmazta: Murányi Péter
Rendezte: Székhelyi József 
Zongora: Kiss Domokos
Díszlet: DesignColor

Az előadás szünet nélkül játszódik, körülbelül 80 perc.
A bemutató időpontja: 2012. szeptember 5. Spinoza Színház
Az évad folyamán ezt követi a szombathelyi és a szolnoki bemutató.


 

süti beállítások módosítása