Újra Határon Túli Színházak Szemléje a Tháliában!

Idén is igazi csemegék közül válogathat az, aki jegyet vált a Határon Túli Színházak Szemlére, a Thália Színházba. Május 15. és 19. között, immár másodszorra kerül megrendezésre az eseménysorozat, amely a határon túli színházak munkásságával és értékeivel kívánja megismertetni a közönséget.

Olyan alkotók munkásságával találkozhatnak a nézők a nagyszínpadon, mint Székely Csaba a Bányavakság szerzője, Sebestyén Aba a darab rendezője, Balogh Attila fiatal sepsiszentgyörgyi színész, a Bugrisok című darab rendezője, Bocsárdi László rendező, színigazgató, a romániai és az összmagyar színházi élet egyik legfontosabb alakja, aki Molière A fösvény című vígjátékát állította színpadra, vagy Telihay Péter rendező, aki Szálinger Balázs új darabja, a Köztársaság ősbemutatóját jegyzi. Szintén a nagyszínpadon lesz látható Fabó Tibor, Jászai-díjas komáromi színész, a Ballek: A hentessegéd című előadás főszereplője.

 

fosveny
Moliére: A fösvény - Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház

A Szemlére három stúdió előadás érkezik. A Tapasztalt asszony, ami egyben abszurd és dokumentumszínház, olyan társadalmi témákat vizsgál, mint az otthon szülés, a nemzetszaporulat, miközben banális helyzeteken, női sorstörténeteken keresztül vezeti a nézőt, aki még életvezetési praktikákkal is gazdagodhat. A darabot Tasnádi István a szabadkai Népszínház Magyar Társulatával közösen hozta létre.
 
koztarsasag
Szálinger Balázs: Köztársaság - Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház
 
A Szemlén láthatják majd a Simon hét napja című darabot is, melyet Vukosavljev Iván rendezett. A történet egy ötletgazdag munkanélküliről szól, aki nap, mint nap új foglalkozást fedez fel magának, hogy végre egyenesbe kerüljön, de hiába végtelen kreativitása, tervei sorozatban kudarcba fulladnak. Simon mégsem adja fel, mert jól tudja: akármilyen könyörtelen legyen vele a sors, mindig van remény.
A harmadik produkció pedig Kocsis István: A tér című művéből készült. A Bolyai János hitéről, gyötrelméről és szerelmeiről szóló monodrámát Sebestyén Aba tolmácsolja a közönségnek.
 
aba
Kocsis István: A tér - Yorick Stúdió A fotón Sebestyén Aba
 
 
A Szemlét egy Dsida-est teszi teljessé „...nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak..." címmel, melyben az időrendi sorrendbe illesztett költemények és levélrészletek Dsida Jenő életútját is bemutatják a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában,  Szugyiczky István rendezésében, a színház művészeinek, Csutak Rékának és Bogdán Zsoltnak, illetve a Harag György Társulat színművészének, Kovács Évának a közreműködésével. A produkciót Köllő Katalin a Szabadság című erdélyi közéleti napilap újságírójának szavaival ajánljuk az érdeklődők figyelmébe: „Bevallom, rég az ideje annak, hogy ilyen hatással voltak rám pódiumműsor keretében előadott versek. Talán nem is ezt a kifejezést kellene használnom, Bogdán Zsolt ugyanis úgy értelmezte és mondta el ezeket a szövegeket, mintha épp akkor megszülető gondolatok lennének, mintha maga Dsida Jenő szólalt volna meg, az ő tépelődései, gondjai, örömei törtek felszínre, a színész legbelső énjén keresztül. Hogy a Psalmus Hungaricus sorai nem csak azt jelentik, amit első olvasatra, „felületesen" gondolna róluk az ember, arra most döbbentem rá. Hogy a hazafiság, az erdélyi magyar sors ilyen értelmezést is nyerhet, azt sok embernek meg kellene tapasztalnia, főleg olyanoknak, akik előszeretettel tűzik „mélymagyar" zászlajukra e verssorokat." Az előadás több szempontból is ínyencség a verskedvelőknek, de talán különösen azért, mert az összeállításban olyan versek, levelek is helyet kaptak, melyek nem feltétlenül közismertek, ezek felkutatása Szugyiczky István igényes alaposságát dicsérik".
 dsida
„...nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak..." - Kolozsvári Állami Magyar Színház

A Határon Túli Színházak Szemléjének előadásaira a jegyek már kaphatók,
a tavalyihoz hasonló, kedvezményes áron.

 

www.thalia.hu

 

süti beállítások módosítása