"Próbálok a feladatra koncentrálni" - Tenki Réka marad a Nemzetiben

A Katona József Színházban kezdte a pályát, de a múlt évadban a Nemzeti Színházhoz, szerződött és marad az új direktor, Vidnyánszky Attila érkezése után is.

eva

Szatory Dávid Ádám és Tenki Réka Éva szerepében Az ember tragédiájában


A 168 óra elsőként Az ember tragédiájáról kérdezte Tenki Rékát, aki Éva szerepét játssza a darabban. Szakmai értelemben komoly kihívás: nem könnyű szerep, hiszen nincs íve. Éva felbukkanásai lényegében Ádám történetét segítik értelmezni. Ugyanakkor hétköznapi szinten ma már nem élhető át, hogy milyen fontos feladat. Nem panasz, tény: jelenkorunkban általában sincs igazán értékük a színészeknek. A főiskoláról kikerülve még tele voltam reményekkel, de aztán szembesülnöm kellett a valósággal. Azzal, hogy a színházak gazdasági gondokkal küzdenek, ami gyakran kihat a műsortervre is. Ráadásul politikai okokból is folyamatosan érzékelhető a kompromisszumkényszer. Amúgy pedig mindent a kereskedelmi tévék, a bulvár ural. Kreált világuk amatőr hőseihez képest a színészek már-már érdektelenek” – fogalmazott a színésznő, aki elárulta, kezdi belátni: az a fajta kosztümös, szép színházeszmény, amelyre vágyik, ma már konzervatívnak és maradinak számít. 

 

nemzeti

Tenki Réka az Amphytrionban, a Nemzeti Színházban


Arról, hogy az igazgatóváltás után miért marad a Nemzeti Színházban, elmondta, Vidnyánszky Attila vezetése alatt volt gyakorlaton a debreceni színházban, ami jó élményt jelentett. “Másrészt alig telt el egy évad azóta, hogy átszerződtem a Katonából. A mai napig sem vagyok teljesen túl a dogon. Ugyan szakmai szempontok vezettek, de közben erősen kötődtem oda, szerettem ott lenni. Nem hiányzik egy újabb, hasonló helyzet. (…) A színészeknek nincs beleszólásuk mindabba, ami körülöttünk történik. Más kérdés, hogy ki mit gondol magában. Annyi biztos: egy igazgatóváltás normális körülmények között is megviseli a színészt. Én próbálok a feladatra koncentrálni, és nem foglalkozom egyebekkel. Nem töprengek azon, hogy ki kinek mit üzen – ebbe bele lehetne őrülni” – fejtette ki Tenki Réka.

 

katonaTenki Réka és Fullajtár Andrea A filozófus című darabban a Katonában

 

A szinhazitizperc.blog.hu-nak adott interjújában azt is hozzáteszi: “Soha nem azt nézem, hogy a színház, ahol éppen játszom, milyen logika mentén építi föl a repertoárját, mert én ehhez nem értek. Mindig azt nézem, mi az én feladatom ezekben a darabokban, mi az, amit nekem kell közvetítenem, amit nekem kell kimondanom ezekkel a szerepekkel. Mindig össze kéne tenni a kezem, mert szerintem még a legjobb helyzetben vagyok: van munkám, van családom, akik szeretnek, sokaknak ez nem adatik meg. Ilyen értelemben a helyemen vagyok” – nyilatkozta a színésznő.

 

süti beállítások módosítása