Tizenévesek társulata és gyertyafény a Globe testvérszínházában

Nyilvánosságra hozta első évadának repertoárját a londoni Shakespeare's Globe fedett testvérszínháza, amely első körben egyetlen Shakespeare-darabot sem tűz műsorára.

A Sam Wanamaker amerikai színész-rendezőről, a modernkori Globe megalapítójáról elnevezett színház három Jakab-korabeli darabbal, köztük John Webster angol drámaíró Amalfi hercegnő című tragédiájával várja az érdeklődőket első évadában. A Globe épületével szomszédos, 360 ember befogadására alkalmas apró vöröstéglás színház előadásainak nagy részét gyertyafény mellett fogják játszani. A Temze partján álló épületben 2014 januárjában mutatják be az első színdarabot, a Guardian beszámolója szerint gyertyafényben!

 

"Idővel természetesen Shakespeare-darabokat is műsorra tűzünk, ám jelenleg nem is lehetnénk boldogabbak amiatt, hogy a korszakból származó három ilyen gyöngyszemmel nyithatjuk meg a színházunkat: egy hátborzongató tragédiával, egy féktelen komédiával és egy gyönyörű filozofikus szatírával" - mondta Dominic Dromgoole, a Globe művészeti vezetője. Dromgoole elsőként Webster Amalfi hercegnőjét rendezi, majd Francis Beaumont A fényes borstörő lovagja című anarchikus komédiáját és John Marston The Malcontent (Az elégedetlen) című színdarabját - egy újonnan létrehozott, 12-16 éves fiatalokból álló társulat előadásában - álmodja színpadra.

 

 

wanamaker playhouse

Fotó: Reuters


Az új színház a brit Királyi Operaházzal együttműködve mutatja be a 17. században élt olasz barokk zeneszerző, Francesco Cavalli L'Ormindo című operáját. A repertoárt gazdagítja továbbá a Grammy-díjas gitáros, John Williams kurátorsága alatt megszülető koncertsorozat, amelynek keretében a szintén gitáros Pavel Steidl és John Etheridge, valamint a kora (egy nyugat-afrikai pengetős hangszer) mestereként tisztelt Tunde Jegede is színpadra lép. A 16. és 17. századi olasz és angol zeneművekre specializálódott I Fagiolini nevű énekegyüttes pedig a korai 17. századi Velencéből származó két alkotással lép színpadra.


A Globe-hoz hasonlóan az új épület kivitelezését is a Jakab-korabeli stílust tükröző anyagok, módszerek és dekorációs elemek felkutatása előzte meg. Wanamaker volt a modernkori Globe színház megalapítója, aki több évtizedet töltött azzal, hogy életre keltse az angol drámaíró egykori reneszánsz színházát. Az amerikai színész-rendező, aki nem érhette meg a Globe 1997. évi megnyitását, maga is tervezte, hogy egy Jakab-stílusú színpadot építenek a Globe mellé.

 

Forrás: Guardian, The stage, MTI

süti beállítások módosítása