Verdi 200 - Vasárnap mutatják be az Attilát

Verdi ritkán hallható zenedrámáját, az Attilát mutatja be a Művészetek Palotája vasárnap este, Káel Csaba rendezésében.

Az előadásban a Kolozsvári Állami Magyar Opera zene- és énekkara működik közre, Pier Giorgio Morandi vezényletével. Sztárok lépnek színre a darabban: a címszerepet Giacomo Prestia énekli, Odabella a venezuelai Lucrezia Garcia lesz. Attila ellenfelét, Eziót a bolgár Vlagyimir Sztojanov, Forestót pedig a katalán José Bros személyesíti meg. 


Az Attila a Művészetek Palotája és a Sanghaji Nagy Színház három évre szóló együttműködésének első produkciója. Az operát a budapesti bemutató után ősszel, a felújítás után megnyíló Sanghaji Nagy Színház megnyitóján láthatja a kínai közönség.
A közös produkcióba a magyar fél a szellemi értékeit viszi: a zenei előkészítést, a szereplőválogatást, a látványterveket, a jelmezeket. Utóbbiakat Németh Anikó (Manier) tervezi Pan Jianhua közreműködésével, a díszlet Bátonyi György munkája.

 

attila

Fotó: magyarhirlap.hu


A produkcióról tartott keddi sajtóbeszélgetésen Németh Anikó elmondta az MTI-nek: soha nem csinált még úgy jelmezeket, hogy azokat nem a saját műhelyében, hanem másutt, ráadásul több ezer kilométer távolságra valósítsák meg.
"Káel Csaba azt kérte, hogy amit lehet, korabeli források alapján vigyünk színpadra, a ruhák tükrözzék valamennyire a kort, amelyben a darab játszódik. Ez nem volt könnyű, mert a hun öltözködésről alig léteznek vizuális források. Legfeljebb sírleletekből tájékozódhattam, amelyekből viszont nehéz öltözékeket rekonstruálni" - jegyezte meg Németh Anikó. Hozzátette: a rómaiak jelmezei a források bősége miatt lényegesen egyszerűbb feladatot jelentettek.


"A történelmi ismeretek a hunok eredetével kapcsolatban, legalábbis a közvélekedésben, nem egyértelműek. Én a belső-ázsiai voltukat hangsúlyoztam az öltözetekben. Az anyaghasználat is elég nehéznek bizonyult. Igyekeztem naturális anyagokat, bőrt, szőröket megadni a kivitelezőknek, olyanokat, amelyekkel Attila korában is dolgozhattak a ruhakészítők, de nem akartam túlzásokba se esni. A jelmeztervező csak ajánlatokat tesz a rendezőnek" - jegyezte meg Németh Anikó.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása