Artisjus-életműdíjas lett a Rock Színház alapítója

A komolyzene szereplői közül Zombola Péter, a Színház- és Filmművészeti Egyetem munkatársa vehette át az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület díját. A könnyűzeneszerzői életműdíjat Várkonyi Mátyás, a Rock Színház alapítója kapta.

Az Artisjus-díj a kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotótevékenységet ismeri el, az év kiemelkedő szerzőit négy irodalmi és hét zenei kategóriában díjazza. Az irodalmi díjazottakat egy héttel korábban a könyvfesztiválon ismertették, az irodalmi kuratórium Nagydíját Kántor Péter költő kapta.
Az év könnyűzenei produkciója díjat a Bikini együttes fennállása 30. évfordulója alkalmából a Sportarénában megrendezett tavaly februári koncertje kapta. Palásti Kovács Zoltán "Zoohacker" kapta az év könnyűzeneszerzőjének járó Artisjus-díjat, ezzel most először jutalmazott a szerzői egyesület elektronikus zenei alkotót. Az év könnyűzenei szövegírójának Jantyik Zsoltot, a debreceni PG Csoport énekesét választották Szomjas Györgynek a zenekarról szóló Alföldi rock című filmben hallható dalszövegeiért. 

 varkonyi

 

A könnyűzeneszerzői életműdíjat Várkonyi Mátyás kapta a gálán. "A hetvenes években alapító tagja volt annak a Generál együttesnek, amely 1975-ben az év zenekara lett. A nyolcvanas évektől Várkonyi Mátyás a színházi zene felé fordult, megalapította a Rock Színházat. Számos színpadi művet írt, több musical zeneszerzője. Fő művei közé tartozik a Sztárcsinálók, a Farkasok, A bábjátékos, a Dorian Gray képmása és A félőlény. Szerzői munkásságát 1986-ban Erkel-díjjal jutalmazták" - idézte a közlemény Victor Mátét, aki 2005-ben kapott Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíjat.


Egy különleges és sajnálatosan rövid művészi pálya posztumusz elismerése a 2013-as szövegírói életműdíj, amelyet az egyesület Bódi László "Cipőnek", a Republic énekesének ítélt oda. Méltatásában Bródy János elmondta, hogy ha lehet valakit naiv művésznek nevezni a rockzene köreiben, akkor Cipőre bizonyosan illik ez a jelző.

 

zombola


Az év komolyzenei művének járó Artisjus-díjat Zombola Péter kapta Requiem című alkotásáért, ezzel az eddigi legfiatalabb komolyzenei díjazottat köszöntötte az egyesület. A méltatásban Hollós Máté felidézte, hogy a 28 esztendős szerző évekkel korábban kezdett hozzá a mű komponálásához, de félbehagyta azt. Amikor édesapja elvesztése után személyesen érintetté vált, ismét visszatért a partitúrához. "A személyesség az egész mű sajátja, a szerző vallomásos hangon szólal meg a megélt gyászról. Műve tételeit pedig úgy dolgozza ki, ahogyan a szoborcsoport alkotója egy-egy mellékalak arcát, gesztusát" - fejtette ki Hollós Máté.
Az év magyarnótaszerzője Gyémánt Ferenc lett. 

 

Az irodalmi díjazottakat egy héttel korábban a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon már bejelentették, de az elismeréseket szintén csütörtökön adták át. Az irodalmi kuratórium Nagydíjat adott át Kántor Péter költőnek, irodalmi díjat kapott Szvoren Edina, Szálinger Balázs és Szőnyei Tamás is.
   

süti beállítások módosítása