Átvette a Mesterművész címet Tokody Ilona

Tokody Ilonát ünnepelte pénteken az Operaház. Az operaénekesnő a Mesterművész cím birtokosa lett.

Tokody Ilona 1976-os debütálása óta főszerepek egész sorát énekelte el az Operaház színpadán, hangi adottságainak és kivételes tehetségének köszönhetően azonban a világ legnagyobb operaszínpadain is ismertté vált, a New York-i Metropolitanben 1988-ban mutatkozott be a Bajazzók Nedda szerepében. Európai produkciók gyakori fellépője, a bécsi Staatsoper állandó vendégművésze volt. 1989-ben a világon elsőként énekelte lemezre Mascagni Iris című operájának címszerepét Plácido Domingo partnereként, Giuseppe Patané vezényletével. Számos világhírű énekes, köztük José Carreras kedvelt partnere volt. Legfontosabb szerepei között a Turandot Liuja, a Don Carlos Erzsébete, az Otello Desdemonája, Lauretta, és az örök Mimi ihletett előadásmódja operatörténeti jelentőségű interpretációkat adott a hazai és a nemzetközi közönségnek. Csak a budapesti Operaházban 39 bemutatóban és felújításban több száz alkalommal állt színpadra az elmúlt csaknem négy évtizedben.

A Mesterművész cím átadására április 26-án, az Operaház Székely Bertalan termében, bensőséges keretek között kerül sor, Tokody Ilona családtagjainak, pályatársainak, barátainak, növendékeinek, valamint az Opera vezetőségének részvételével. Az eseményről – múló betegsége miatt – távol maradó Szinetár Miklóscímzetes főigazgató, rendező levélben gratulált Tokody Ilonának, amelyben kiemelte: "a Mesterművész cím csak nevén nevezi a művésznő tulajdonságait, hiszen művész, akinek mondanivalója van, s aki olyan eszközt birtokol, amivel ezt a mondanivalót közvetíteni is képes a közönségnek, és mester, aki mindezt virtuóz módon valósítja meg." Szinetár Miklós köszöntőjét, valamint a szintén levélben gratuláló László Margit operaénekesnő sorait Miller Lajos művész úr olvasta fel, majd saját szavaival is köszöntötte az ünnepeltet. Ókovács Szilveszter laudációjában így méltatta a művészt: „Csak kevés lírai szoprán született akkora tehetséggel, szerzett oly nagy muzikalitást és futott be olyan ragyogó karriert, mint az elmúlt század utolsó negyedében Tokody Ilona.” Az ünnepségen meglepetés-fellépők is voltak: Kováts Kolos – szintén a Mesterművész cím birtokosa - Lehár Vágyom egy nő után című híres slágerével tisztelgett Tokody Ilona előtt, majd a művésznő egyik tanítványa, Benedekffy Katalin énekelte el a János vitézből A francia királylány dalát.  

 

Így ünnepeltek az Operában:

A47A9292 resize

1.
A47A9322 resize
2.
A47A9380 resize
3.
A47A9398 resize
4.
A47A9432 resize
5.
A47A9493 resize
6.
A47A9543 resize
7.
 A Mesterművész cím a magyarországi elismerések között az egyik legértékesebb, hisz élethosszig tartó indexált juttatást is jelent, akárcsak a Nemzet Színésze cím. 
 
Forrás: Operaház, Színház.hu

süti beállítások módosítása