Egy nap dátum nélkül - A 10 éves PR-Evolution a Szkénében

A tíz éves PR-Evolution Dance Company a Szkénében ünnepel április 27-én. Két táncelőadást mutatnak be az Egy nap dátum nélkül című est keretében, az egyiket Karinthy Frigyes, a másikat Szép Ernő ihlette.

„...nincs is valóság csak emberi lélek az ám
Cogito ergo sum ez így van de viszont ezenkívül semmi se biztos"
/Karinthy Frigyes/

 

Magdalena szkene

 

Egy nap dátum nélkül

 

Az Egy nap dátum nélkül című est első előadását Karinthy Frigyes Egy reggel dátum nélkül című verse ihlette. Az előadásban rövid történetek váltják egymást sodró ritmusban, képek egy-egy emberről, helyzetekről, az elmúlásról és valóságról.

"Mindannyian megannyi szenvedést gyűjtöttünk össze életünk folyamán, amelyek kimondatlanul halmozódnak fel lelkünkben. Bezárjuk magunkat az általunk vállalt és oly szükségszerűnek megélt, rohanó, „semmire sincs idő" világában. S miközben a halál felé száguldunk, lepereg előttünk az élet" - ezekkel a szavakkal ajánlják az első produkciót az alkotók.

 

Magdalena

 

Szép Ernő Csillagok, A gyertyának repült a lepke és Köszönöm című versei adják az alapját a második táncműnek, amely egy szerelem története: 'se vele, se nélküle' kapcsolat érzelmi hullámai csapnak át a néző feje felett. A koreográfiát Leo Mujic, egy Belgrádban született fiatal koreográfus jegyzi, aki szabadúszóként nagy hírnevet szerzett magának Európa-szerte, mind a klasszikus balett, mind a kortárs tánc területén. A tavalyi sikeres Tavaszi Fesztivál záró est után pedig ismét a PR-Evolution Dance Company tagjaival alkot.

 

A PR-Evolution Dance Companyról

Az együttes megalakulása óta (2003.) képviseli az értékteremtő szellemiséget. Új utak keresése, a minél magasabb művészi fokra való törekvés, a kortárs tánc népszerűsítése egyaránt kiemelt célja hitvallásuknak. A tánc szépségén, mozdulatok kifejezőerején, az emberi test játékán keresztül jelennek meg előttük azok a képek, hangulatok, érzések, melyek mindennapjaikat átszövik.

2007-ben elnyerték a Főváros Közgyűlésének Különdíját új minőség megteremtésérét a hazai kortárs táncszínház világában.

Az együttes első művészeti vezetője Kun Attila volt.

2008 óta az együttes új vezetés alá került. Nemes Zsófia (Egy nap dátum nélkül koreográfusa) az új művészeti vezető, a Szegedi Kortárs Balett szóló táncosa volt, dolgozott a kortárs tánc szakma színe-javával. Legutóbb a Magyar Állami Operaház Macbeth című operáját koreografálta.


EgyNap Szkene

 

Egy nap dátum nélkül
Tánc: Rózsa Barbara, Ivanics Lilla, Lendvay Zsóka, Spala Korinna, Kökény Róbert mv. (Experidance), Baán György
Jelmez: Nemes Nóra
Dramaturg: Nemes Orsolya
Zene: Szirtes Edina/Mókus, Kézdy Luca
Koreográfia: Nemes Zsófia
 
Magdalena
Tánc: Spala Korinna és Baranyai Balázs
Zene: Bach
Koreográfia: Leo Mujic
 
Bemutató: 2013. április 27. 20 h, Szkéné Színház
www.pr-evolution.hu

süti beállítások módosítása