Ki lehet zökkenteni az időt? - III/II-es Richárd a Jurányiban

III/II-es Richárd címmel tart bemutatót a Jurányi Inkubátorház. Felhőfi Kiss László rendező Shakespeare két színdarabjának felhasználásával készítette el saját változatát.

A Jurányi ajánlója:


„Shakespeare olyan, mint a világ vagy az élet. Minden kor megtalálja benne azt, amit keres, és amit látni akar benne. (…) A mai néző, aki a saját korát találja meg a shakespeare-i tragédiákban, sokszor meglepően közel kerül Shakespeare korához. Vagy legalábbis jól megérti azt a kort.”

 

richard1

 

Jan Kott szavai tökéletes igazolást nyernek a Jurányi Inkubátorház legújabb bemutatójában, a III/II-es Richárd avagy hús-és hentesáru című előadásban. Az előadást Felhőfi Kiss László rendezi, aki az alkalmi társulat jó néhány tagjával dolgozott már korábban. Az író-rendező Shakespeare két színdarabja, a II. és a III. Richárd felhasználásával készítette el saját változatát, melynek szövegét alaposan korszerűsítette, átdolgozta, és eredeti nyelven előadott, finn népdalokkal egészített ki. Az előadás egyszerre történelemidráma és velejéig kortárs történet. Abszurd grand guignol és hideglelősen mai, a sajáthétköznapjainkról szóló példázat.

richardproba5


A történelmi figurák mai világunkban jelennek meg. Kortalanok: eldönthetetlen, történetük hol és mikor játszódik. A körülöttük zajló események, stílusuk, szövegeik és jelmezeik eklektikusak, mégsem zavarosak. Vagy zavaruk a lényeg. Ezen a színpadon a történelmi tapasztalat nem működik. Nincs tanulás, csak ismétlődés. A figurák dermesztően ismerősek: a félelem, a haszonlesés diktálta gerinctelen alamusziság és talpnyalás működtetik őket. „A cselekvés rendje és az erkölcsi rend közötti ellentmondás” égbekiáltó. Valóban csak fogaskerekek vagyunk egy gépezetben, ami mindenkit elpusztít? „A történelem először rongyemberré aljasítja őket, aztán levágja a fejüket! Hogy lehet kizökkenteni az időt? Nem lehet?”

Felhőfi-Kiss László, a darab író-rendezőjének előadásai gyakran foglalkoznak a mindennapi élet problémáival, melyek jellemző stílusjegyei az improvizáció és a humor. Ebben az előadásban régi csapata (Álmosd Phaedra, Bede-Fazekas Annamária, Róbert Gábor, Stubnya Béla) néhány új taggal (Feuer Yvette, Molnár Csaba) egészült ki. 

 

richard proba

 

Felhőfi Kiss László szavaival a darabról:

 

"A III. Richard című Shakespeare-dráma az alapanyaga az előadásunknak, de a II. Richardból is vannak benne szövegek. Szándékos, hogy a cím utal a mai viszonyokra, például az ügynökkérdésre, amit ennyi idő után sem sikerült tisztázni.


- A III. Richardban halomra gyilkolják egymást az emberek, minden eldurvult, semmi nem számít, csak a hatalom.

- Erről szeretnénk beszélni. A klasszikus Shakespeare-szövegeket összegyúrtuk a mai politikusok szövegeiből kiemelt részletekkel, és arról az egészen sajátos élethelyzetről szeretnénk szólni, ami az utóbbi három évben kialakult.

- Mit ért ezalatt?

- Azt, hogy úgy látom - finoman fogalmazva -, hogy a hatalom három éve "hazug-ság-cu-na-miban" van, és az egyik ha-zug-ság indukálja a következőt. Én a magam részéről már senki-nek nem hiszek semmit. Főleg, amikor egy hivatal vagy minisztérium nyilatkozik. Senki nem tudja, hogy ami ma igaz, az holnap nem lesz-e hazugság, vagy ami ma úgy van, az holnap nem változik-e meg. Pillanatokon belül születnek olyan törvények, amelyek radikálisan megváltoztatják a bennünket körbevevő világot. Mi ehhez a helyzethez szeretnénk hozzászólni az előadással. A régi világban az emberek a sorok között meghallották, hogy miről van szó, mi most úgy gondoljuk, lehet kicsit határozottabban fogalmazni. De mégis meg kell őrizni a színházművészetnek azt az érzékenységét, hogy nem úgy fogalmaz, ahogy a politikusok egymással vitáznak, hanem árnyaltabban. Érvényesen, határozottan, aktuálisan kell mondanunk valamit. (...)

Az igazság és hazugság olyan mértékben összekeveredett, hogy nyugodtan lehet hazudni is. Ha ezt az előadást megcsináljuk, szerintem semmi nem történik. Az, ha kimondunk egy igazságot, elvész a hazugságok tengerében. Sokféle megközelítése van mindennek. Ami számunkra igazság, az mások számára hazugság, és fordítva". A teljes interjú a Népszavában olvashatják!

richard proba2

 

FLAT – VUV
III/II-es Richárd
avagy
hús és hentesáru
 
Szereplők:
Álmosd Phaedra, Bede-Fazekas Annamária, Felhőfi-Kiss László, Feuer Yvette, Keresztény Tamás,
Király Anita, Molnár Csaba, Némedi Árpád, Róbert Gábor, Stubnya Béla
Dalok: Király Anita, Némedi Árpád
Shakespeare szövegek felhasználásával írta és rendezte: Felhőfi-Kiss László
Külön köszönet Kovács Andreának
 
Támogatók: FÜGE, SZIDOSZ-EJI, Szatmár-Jármű Kft., Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház
Az előadás az Utolsó Vonal Művészeti Alapítvány közreműködésével készült.
Az előadásban a nyugalom megzavarására alkalmas képi és hanghatások tapasztalhatók, ezért csak erős idegzetűeknek, valamint 18 éven felülieknek ajánlott.
BEMUTATÓ: 2013. április 26. 20:00
 
JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház
Cím: 1027 Budapest, Jurányi u. 1.
Tel.: +3670/777 2533

süti beállítások módosítása