Kovács Patríciát váltja a Kramerben - Villáminterjú Péterfy Borival

A Nemzeti Színháztól távozó Péterfy Bori veszi át májusban Kovács Patríciától a Kramer kontra Kramer női főszerepét az Orlai Produkció előadásában, ugyanis Patrícia kisbabát vár. Péterfy Borival olvashatnak rövid interjút.

A darab történetéről:

Ted Kramer imádja családját: feleségét és hatéves kisfiát, de azért a munka a legfontosabb számára, minden mást a karrierjének rendel alá. Egyik este arra ér haza, hogy Joanna, a felesége szárazon közli vele: elhagyja, hogy az anyaszerepből kiszakadva végre megpróbálja megvalósítani önmagát. Így a gyerekkel járó összes gond az apára szakad, aki kénytelen újra felépíteni az életét: megtanulni a gyereknevelés csínját-bínját, s mindeközben az állását is megtartani. Ted főz, vásárol, takarít, játszótérre jár, s megérzi és megérti tündéri kisfia minden vágyát és félelmét. Kisebb-nagyobb zűrök mellett is olyan ajándék ez, amiben kevés apának van része. S másfél év után, miután a legapróbb részlet is a helyére került, ismét megjelenik Joanna...

 

 

 

 

 

kramer kontra kramer eloadaskep 31Kramer kontra Kramer (fotó: Kállay-Tóth Anett)

 

A Kramer kontra Kramer lesz az első külsős produkció, amiben láthat a közönség, miután kiderült, hogy nem maradsz a Nemzeti Színház társulatában. Hogyan talált meg a felkérés?
Orlai Tibort már hosszú idők óta ismerem, nagy drukkere voltam az ő színházának, mert szerintem fontos és jó dolog, amit kitalált. Az előadást Rába Roland rendezte, aki nagyon régi kollégám, hiszen együtt játszottunk már a Krétakörben és a Nemzeti Színházban is, nem mellesleg jó barátom. Nagyon örültem, hogy rám gondoltak.
Jól jött maga a felkérés, több szempontból is. Egyrészt a színházi munkahelyem perceken belül megszűnik. Másrészt kisgyereket nevelek, aki mellett egyelőre nehezen tudnék egy teljes próbaidőszakot végig dolgozni, ezért az is szerencsés, hogy beugrásról van szó. Sok munkalehetőségem adódott volna nyáron, teljes próbaidőszakokat kellett volna vállalnom, de visszautasítottam a felkéréseket. Ennek a megkeresésnek viszont nagyon örülök, mert a filmet szerettem, és az előadásról is csak jót hallottam.

 

peterfy bori 2

 

Ezek szerint Joanna Kramer nem ismeretlen számodra...
A szerep, úgy érzem, egyszerűen telitalálat most nekem. Mintha mindent tudnék Johannáról és arról a helyzetről, amikor családanyaként szembesül azzal, hogy egy teljesen új rendszerben kell megtalálnia önmagát. Úgy érzem, értem őt. Az én gyerekem is most két éves, pont mint az előadás első jelenetében Billy. Nem is jöhetett volna jobbkor ez a szerep.

 

Joanna azt éli meg, hogy az anyai lét konfliktusba tud kerülni a szabadságvággyal...
Ahogy a darabban is elhangzik: valakinek pont megfelel, hogy reggeltől estig anyuka, valakinek meg nem. Nagyon tudom tisztelni azokat a nőket, akik tényleg odaadóan a családjuknak és gyerekeiknek szentelik az életüket, bár sokszor találkozom azzal, hogy ez csak egy mártírszerep. Én fél évvel a szülés után visszavettem a Három nővért a Nemzetiben és elkezdtem koncertezni is, mind a kettő nagyon jól esett. Fokozatosan próbálok visszatérni, még most is a kisfiammal töltöm  a legtöbb időt, ő a legfontosabb, de ahogy Joanna mondja: muszáj mást is csinálnom. Ez persze alkati kérdés is. De amin Joanna átmegy, azt így vagy úgy minden anya átéli egyszer.

 

kramer kontra kramer eloadaskep 47

Kramer kontra Kramer (fotó: Kállay-Tóth Anett)

 

A filmhez milyen élményeid kötődnek?
Amikor először láttam, még fiatalon és gyermektelenül, emlékszem, végig Tednek, az apának szurkoltam, és mint úgy általában mindenki, kárhoztattam én is az anyát, hogyan képes elhagyni a gyerekét, hogy lehet ilyen önző. De mai fejjel egészen másként látom a történetet. Ezt a filmet, azt hiszem csak akkor lehet igazán megérteni, ha az embernek már van gyereke. Ma már közel sem azt gondolom Joannáról, amit akkor gondoltam. A nagy különbség talán köztem és közte az, hogy én nagyon élvezem az anyaságot, életemben nem voltam meg ilyen boldog, neki pedig ez sajnos nem sikeröl, egyre frusztráltabb és boldogtalanabb lesz, bárhogy igyekszik.


Vannak egyéb színházi terveid a közeli jövőben?
Szerencsére sok ajánlatot kapok, de mivel még nem tudok felelősséggel igent mondani a fiam és a koncertezés mellett, ezért egy ideig csak a Kramer kontra Kramerben fogok szerepelni. De ez nagy élmény lesz nekem, abban biztos vagyok!

Forrás: Színház.hu, Orlai Produkció

süti beállítások módosítása