Paulus - rendezői változat a Bethlenben

Rendhagyó módon, Térey János Paulusa két részletben került bemutatásra, de most egységében is bemutatkozik a közönség előtt.

A Paulusról

 

A Makranczi Zalán rendezte előadás első részét március 7-én, a másodikat április 3-án mutatták be, a két részt egyben pedig "rendezői változat" alcímmel, április 27-én (19.30) láthatja a közönség a Bethlen téri Színházban.

A téma napjainkban mellbeverően aktuális: a paulus-i (páli) fordulás miért-je és hogyan-ja. Három különböző korból, három különböző Pál és három különböző fordulat. Pál az apostol, Friedrich von Paulus a sztálingrádi vesztő és Pál, a budapesti hacker története elevenedik meg, fonódik egymásba, majd egy nagy kérdésbe sűrűsödik össze: Változni, vagy elpusztulni?

 

paulus

fotók: Dusa Gábor

 

Kritikus szemmel az első részről:

 

Megváltozni öngyilkosság" - ezt nem Térey János írja, hanem Kemény István a Célszerű romok című versében. Térey Paulusa, pontosabban Paulusai is egy romokban heverő világban keresgélnek valami bizonyosságot, valami kapaszkodót, ami segít túlélni a változó világot és változó önmagukat, és ők ezt a saját megváltozásukban, pálfordulásukban vélik megtalálni. Pál apostol, Friedrich von Paulus tábornok a sztálingrádi csatából és a budapesti hacker az ezredforduló idejéből - valamennyien ott menetelnek a saját damaszkuszi útjukon. Aztán megfordulnak.

A három főszereplővel és ennek megfelelően több fő- és mellékszállal bonyolódó, PuskinAnyeginjére is rájátszó verses regény színpadra állítása nem egyszerű feladat. Azt pedig, hogy Makranczi Zalán rendezése összességében mennyire birkózik meg ezzel a feladattal, az első részből még nehéz lenne megjósolni. Az a megoldás, hogy az előadást két részletben, ráadásul nem két egymást követő estén, hanem egy hónapos különbséggel mutatják be, igencsak szokatlan, indokoltsága pedig megint csak egy hónap múlva lesz megítélhető. Nem tudom, hogy ennek van-e valami gyakorlati oka vagy sem, művészi szempontból az idő és a változás, változtatás viszonyrendszere indokolhatja. Ellene szól viszont az, hogy a néző bizony egy hónap alatt felejt, kérdés, mennyire és hogyan áll majd össze benne így az előadás. (Szerző: Turbuly Lilla, Színház)

 

Paulus3 Foto Dusa Gabor

 

TÉREY JÁNOS: PAULUS
"rendezői változat"
Pálfordulás két részben

PAULUS: (Paulus, Friedrich Saulus, Pál) Makranczi Zalán

KEMENSZKY :(barát, szemtanú) Széplaky Géza

Pál, a táncos: Gergye Krisztián

Ludovika: Hoffmann Adrienn

Dramaturg: Lőrincz Ágnes

Díszlet, jelmez: Árva Nóra

Koreográfus: Gergye Krisztián

Rendezőasszisztens: Szalóky Dániel

Rendező: Makranczi Zalán

2013. április 27. (19.30)

Bethlen téri Színház

süti beállítások módosítása