Álarcosbál - Seress Zoltán főszerepben a Bárkán

Sven Delblanc: Álarcosbál című drámáját mutatta be a Bárka Színház április 26-án. Az előadásban a színház igazgatója, Seress Zoltán játssza III. Gusztáv svéd király szerepét.

A darabról:

A 20. század második felének egyik legjelentősebb svéd írója, Sven Delblanc számos regénye mellett különleges atmoszférájú, izgalmas történelmi témájú színdarabokat is írt.
Ezek közül is talán a legfigyelemreméltóbb az Álarcosbál, amely a 18. századi svéd történelem egy igen "teátrális" eseményét, a III. Gusztáv király ellen a stockholmi operában elkövetett merényletet illetve annak előzményeit dolgozza fel.

 

alarcosbal15

 

Ezt a témát Giuseppe Verdi is felhasználta az Álarcosbál c. világhírű operájában, ám a svéd szerző fojtott, titokzatos hangulatú drámája jóval mélyebbre ás a királyi udvart átszövő intrikák, bonyolult emberi viszonyok világában.
Delblanc színműve a halál előszobájában várakozó, nagy formátumú történelmi személy vívódását, az élettől való különös, misztériumszerű búcsúzását mutatja meg. A darabot a fiatal, svéd-magyar származású színházi és filmrendező, a Drama Center Londonban végzett Berzsenyi-Bellaagh Ádám ültette át magyar nyelvre.
Rendezőként, többek között a svéd kultúra és történelem mély ismeretét is felhasználva, egy mai, magyar közegben is aktuális előadást állít színpadra, melynek központi kérdése a személyes történelmi felelősség és az egyéni sors szabadsága illetve determináltsága.

 

alarcosbal01

 

Seress Zoltán szavaival az előadásról:
Seress Zoltán elmondta, azért vállalta a szerepet, mert ez az a pillanat, amikor bizonyos dolgokat meg kell fogalmaznia, és az sem árt, ha színészi kondícióját megpróbálja megőrizni. Az igazgató szerint Az Álarcosbál nagyon izgalmas történetet mesél el és fontos kérdéseket vet fel, többek között azt, hogy kiélezett helyzetben miként állnak félre, húzódnak el az emberek egymástól. "Arra is választ keresünk, hogy ha valaki nagyon egyedül marad, mi mindent kell előásson ahhoz, hogy ezt az egyedüllétet megússza" - fogalmazott Seress Zoltán.

Az Álarcosbál műsorra tűzése már az előző évadban szóba került, Seress szerint számos praktikus oka is volt annak, hogy az idei évad végén mutatják be.

alarcos


Sven Delblanc: Álarcosbál


III. Gustaf, svéd király: Seress Zoltán
Gustaf Mauritz Armfelt: Kardos Róbert
Hans H von Essen, udvari istállómester: Dévai Balázs
Gustaf Adolf, herceg, trónörökös: Pál Dániel Máté
Gustaf Adolf, herceg, trónörökös: Bauer Gergő
Elis Schröderheim: Gados Béla
Sofia Magdalena királyné: Spolarics Andrea
Carl M Tigerstedt, királyi apród: Árvai Péter

további szereplő:
Jakopánecz Kitti, Kocsis Anna, Kókai Réka, Takács Edina, Tomaskó Bernadett

zenészek:
Monori András, Kerek István, Veér Bertalan, Radnai Róbert, Farkas Zoltán

 

zeneszerző: Monori András
dramaturg: Kozma András
fordító: Berzsenyi Bellaagh Ádám
rendezőasszisztens:  Gábos Katalin
díszlet, jelmez: Zöldy Z. Gergely
rendező: Berzsenyi-Bellaagh Ádám
 

Bemutató: 2013. április 26., 19 óra
Bárka Színház

süti beállítások módosítása