Balettkülönlegességek az Urániában a Tánc Világnapján

Világpremier előtti bemutatót és egy exkluzív 3D balettet is műsorára tűz hétfőn, a Tánc Világnapján az Uránia Nemzeti Filmszínház.

A Tánc Világnapja 1982-ben került be az UNESCO nemzetközi világnapjai közé, azóta minden év április 29-én tartják szerte a világon. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban ez alkalomból két különleges produkció magyarországi bemutatóját láthatják a nézők.
A Holland Nemzeti Balett Hamupipőke előadása a világpremier előtt három nappal, április 28-án elsőként Magyarországon kerül a nagyközönség elé. Az új feldolgozás a San Francisco Balettel koprodukcióban jött létre, a darab koreográfusa a nemzetközileg elismert Christopher Wheeldon, a főszerepeket Anna Ciankova és Matthew Golding táncolják. Az ámulatba ejtő díszletek és jelmezek a brit Julian Crouch fantáziáját dicsérik.

A Hamupipőke előadását követően, április 29-én este egy felnőtteknek szóló, extravagáns modern balett három dimenziós felvétele kerül műsorra, a világhírű brit koreográfus és rendező, Matthew Bourne Hattyúk tava adaptációja. A világon először 1995-ben, Sadler’s Wellsben mutatták be ezt a feldolgozást, amit 2011-ben rögzítettek. A rendező ötlete értelmében a hattyúkat ezúttal férfiak táncolják. A kortárs balettművészek legjava kapott szerepet benne: Richard Winsor táncolja a Vezérhattyú/Idegen szerepét, Dominic North a Herceget és Nina Glodman a Királynőt. 

 

süti beállítások módosítása