Szerelem - Bemutató a Harag György Társulatnál

Az évad hatodik nagyszínpadi bemutatójaként Barta Lajos: Szerelem című művét mutatta be a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata május 3-án.

A Harag György Társulat ajánlója:

 

A darabot, amelyet a színháztörténet a magyar Három nővérként is emleget, Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti igazgatójának rendezésében láthatja a közönség. A Harag György Társulat volt művészeti vezetője korábban Szatmárnémetiben már színpadra vitte Csehov Három nővérét, amely akkor UNITER-jelölést is hozott a Harag György Társulatnak, Bíró József Csebutikin alakítása révén.

Keresztes Attila egyébként korábban is színpadra állította már Barta klasszikusát a Csíki Játékszín 2005-2006-os évadában. Az akkori előadás Csíkszeredában, Kolozsváron és számos fesztiválszereplés alkalmával jelentős sikert, illetve kedvező kritikai visszajelzéseket könyvelhetett el.

 

DSC 0752

Fotók: Czinzel László

 

A darabról


Mi a szerelem? Hányféle arca, formája, színe van? És hány évszaka? Hogyan vágyakozunk a szeretett lény után, vagy éppen a szerelem után, ha hiányzik az életünkből?
„Az vagy nekem, mi testnek a kenyér”, mondja Shakespeare. Ebben az értelemben Barta Lajos műve éhezés-történet: a szerelem, mint egy falat kenyér, úgy hiányzik abból a világból, amelyben hősei élnek. Ha mégis felsejlik, mint remény, úgy kapnak utána, akár az éhezők az utolsó morzsa után.

 

DSC 0780

 

Barta darabja a szerelem és a nőiség drámája. Négy különböző nőalak által a szerelem négy évszakát mutatja fel: Böske a tavasz üde harmata, Lujza a nyár forró mámora, Nelli az ősz hamuja alatt pislákoló parázs, az idős szülőpár pedig a tél hólepte nyugalmát idézi. A darab cselekményét – Keresztes Attila értelmezésében – nem a játék sodrása teszi izgalmassá, hanem a szereplők belső vívódásai. Ezek mentén kaphatunk pontos képet a történet koráról és közegéről, a XIX. század Magyarországának melankolikus, sűrű ködbe burkolózó társadalmáról. Ebben a közegben várják a megváltó szerelmet Barta nőalakjai, akiknek az életében a szerelem pusztán, mint hiány, vagy mint remény van jelen. A várakozás és reménykedés állapotát pedig a történetbe kívülről érkező Komoróczy, a potenciális férjjelölt megjelenése teszi még hangsúlyosabbá, aki, az egyetlen, még ha nem is túl kecsegtető kiútlehetőségként, felerősíti a lányok érzelmeit és szerelemvágyát. Ebben a világában az ő alakja testesíti meg – Pilinszky szavait idézve – az utolsó, „már-már elfúló reményt”...

 

DSC 0943

 

Ez lesz a második Szerelem

 

Barta Szerelmét 1956. március 1-én már bemutatta a szatmári társulat, Farkas István rendezésében. A főbb szerepekben akkor olyan művészeket láthatott a közönség, mint Nádai István, Földesy Ilona, Nyiredi Piroska, Elekes Emma, Tarnói Emília, Török Katalin, Ács Alajos, Kiss Imre, Soós Angéla, Gyulay Edit, Vándor András és Kozma Lajos, akik között számos társulatalapító örökös tag is van. Az akkori előadás díszletét Eminét János, a jelmezeket Kozma Eliza tervezte, a produkció segédrendezője pedig Cseresnyés Gyula volt.

 

DSC 1050

 

Állójegyek is kaphatók


Az Ady Endre bemutatóbérlet tulajdonosai mellett mindazok az érdeklődők is megtekinthetik az előadást, akik 30 lejes helyjegyet vagy 12 lejes állójegyet váltanak a színház jegypénztárában. A korlátozott számban, és kizárólag előadás előtt egy órával árusított állójegyekkel bármely visszamondott, vagy eladatlanul maradt üres helyet elfoglalhatják a nézők. A Harag György Társulat folytatja a szatmári diákszínjátszást támogató programját, melynek keretében legutóbb a Kölcsey Ferenc Főgimnázium színjátszóit látta vendégül. A legközelebbi bemutatón a Szatmárnémeti Református Gimnázium diákszínjátszói vehetnek részt díjmentesen.
Az érdeklődők a színház Horea úti jegypénztárában válthatnak jegyet, hétköznap 10 és 17 óra között, szombaton 10 és 13 óra között, vagy előadások előtt egy órával. Bővebb információkért érdeklődni a 0261-712106-os telefonszámon lehet. Az április 26-i premierre 30 lejes helyjegyek online is válthatók a www.biletmaster.ro internetes jegyértékesítő oldalon keresztül.

 

plakat szerelem

 

Barta Lajos
SZERELEM

Szalay  Bessenyei István
Szalayné  Lőrincz Ágnes
Nelli  Némethy Zsuzsa
Lujza Rappert-Vencz Stella
Böske Varga Andrea
Ifj. Biky Poszet Nándor
Komoróczy István István
Katonatiszt Galló Ernő
Kocsárd  Ciugulitu Csaba m. v.

 

valamint

Zilahi-Kató Nóra inv.
Tamba Viktória Hanna inv.
Sándor Boglárka Inkara inv.

díszlet- és jelmeztervező: Bianca Imelda Jeremias
rendező: Keresztes Attila
ügyelő, súgó: Fábry Zoltán

 

Előadások:

2013. május 3., 4., 5., 12., 13.

Szatmárnémeti Északi Színház

A produkciót románul feliratozzák.

süti beállítások módosítása