Magyar rendező viszi színre az Aidát Jászvásáron

A budapesti Kürthy András rendezésében, magyar látványtervvel mutatja be csütörtökön Romániában az Aidát a jászvásári (Iasi) opera - írta szerdai számában a kolozsvári Krónika.

A rendező az erdélyi lapnak felidézte: tavaly májusban, a Kolozsváron első alkalommal megtartott Nemzeti Operák Fesztiválján a Kolozsvári Magyar Opera az általa rendezett Szerelmi bájital című Donizetti-operával vett részt. Ennek "nagyszerű" fogadtatása nyomán a jászvásári intézmény igazgatója, Beatrice Rancea még a fesztivál alatt felvetette Kürthynek, hogy megrendezhetné náluk Verdi operáját. 
Kiss Zsuzsanna kézdivásárhelyi születésű magyarországi jelmeztervezőt és Székely László budapesti díszlettervezőt a rendező kérte fel a közös munkára.
Kürthy András kiemelte, hogy az ambiciózus igazgató vezette jászvásári intézmény az anyagi feltételek tekintetében megközelíti a nyugati dalszínházak szintjét, ha pedig a szólistákat, a kórust és a balettkart nézi, rég találkozott ilyen tehetséges fiatal csapattal, amelynek – mint mondta – szép jövőt jósol.

 

kurthy andras

Fotó: fulepmate.hu


Az Aidát Beatrice Rancea igazgatónő az évad kiemelt előadásának szánja, ami Kürthy számára azért is megtisztelő, mert az idei jászvásári évadban két produkciót is bemutattak Andrei Serban rendezésében. A produkció fontosságát és az intézmény komolyságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a második felvonás győzelmi indulójában Romániában elsőként csendülnek fel a Verdi által tervezett jellegzetes, éles hangú Aida-trombiták, amelyeket Svájcból hozattak az előadás kedvéért.
Kürthy elárulta: a produkció első felében az is előfordul, hogy az aránylag kis színpadon 180 szereplőt vonultat fel, ráadásul egyes részekben a kórus mellett két gyerekkart is megszólaltat. Mint mondta, az opera korábbi színreviteleiben már „elhasznált" hieroglifamotívumok és monumentális díszletek helyett Székely László díszlettervezőtől stilizált látványvilágot kért, ezzel is a szólisták által megjelenített emberek érzelemvilágára irányítva a közönség figyelmét.
A frissen megismert társulat a rendező szerint nagyon nyitott: azonnal kialakult a jó együttműködés közöttük.
A város közönsége is nagy érdeklődést mutat a produkció iránt, hiszen már a bemutatót követő két előadásra is elkelt az összes jegy - írta a kolozsvári Krónika.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása