Wagner 200 - Restaurálják a Lohengrin első példányát

Restaurálják Wagner Lohengrin című operája első kiadásának egyik példányát, a zeneszerző pedál nélküli, asztal formájú zongorája pedig a Wagner-évforduló alkalmából visszakerül Bayreuthból a komponista szülővárosába, Lipcsébe.

A Lohengrin partitúrájának szóban forgó példánya a mű 1850-es weimari ősbemutatója után két évvel jelent meg. A nyomtatvány a mű korai állapotát rögzíti, ezért különösen értékes. A háromkötetes partitúra Theodor Hlouschek (1923-2011), a Weimari Liszt Ferenc Zenetudományi Főiskola tanára hagyatékából került az intézmény archívumába.
A szóban forgó példány igen rossz állapotban van, a restauráláskor sok festéket és penészfoltot kell eltávolítani róla. A kényes és költséges munkálatokat adományokból finanszírozzák.

 

wagner


A Weimari Nemzeti Színház szeptember 7-én ismét bemutatja a Lohengrint Stefan Solyom vezényletével. A premier előtti napon konferenciát tartanak az operáról kutatók, művészek és esszéírók részvételével. Az érdeklődők az újbóli bemutató alkalmából találkozhatnak a restaurált partitúrával.
A zeneszerző tafelklavierja, asztal formájú, pedál nélküli zongorája tizennégy év elteltével, hosszú vita után kerül vissza Wagner szülővárosába, Lipcsébe. A hangszert nem a kerek évfordulón, május 22-én, hanem négy nappal később, május 26-án állítják ki.

süti beállítások módosítása