Kakiszilvacsenés - Japán bohózat érkezik az Ódry Színpadra

Shigeyama Motohiko és Ondrej Hybl kjógenelőadóművészek közreműködésével látható a 'Kakiszilvacsenés' című japán egyfelvonásos bohózat az Ódry Színpadon, május 16-án, 19 órától. A belépés ingyenes!

A szervezők ajánlója:

Agyafúrt fordulatokkal és könnyed népi humorral gazdagított tradícionális japán színjáték, a kjógen műfajából.

Komikumban nem szűkölködő, ugyanakkor a több száz éves hagyományait mindmáig hűen örző színi előadást kínálunk mind a japán színház kedvelőinek, mind azoknak, akik szívesen megismerkednének a nyugati színházi tradícióktól merőben eltérő japán színjáték egzotikus világával.

kjogen 1

 

A nó előadások magasztos és komoly stílusát ellensúlyozandó, hagyományosan a két nó darab közti betétként bemutatott kjógen előadások kommikus, könnyed előadásmódjukkal járultak hozzá a színházbajáró közönség kikapcsolódásához. A nó színház elhagyhatatlan kellékeként ismertté vált kjógen azonban mára, méltán vívta ki önálló előadói rangját és vált a japán közönség szórakoztató, megbecsült műfajává.

 

 

A kínai szarugaku formájában közös ősre visszavezethető nó és kjógen pályája a második világháborút követően szakadt el végleg egymástól, hogy a mindennapi életet kifigurázó történeteivel a kjógen műfaj egy egészen újszerű közönséget találjon magának. A japán bohózat jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2001 óta a műfaj felkerült az UNESCO világörökségeinek listájára, mint "az emberiség nyelvi és nem anyagi eredetű örökségének mesterműve".


A témáit elsősorban a japán folklórból merítő kjógen, szellemesen felépített és karakteresen megszólaltatott dialógusok sorozatából áll, erőteljes gesztusrendszerrel kiegészülve. A kjógen előadói stílus egyik legreprezentatívabb alkotásaként, ezúttal egy igazi örökdarab klasszikussal kívánjuk a hazai közönséget is elkalaúzolni a nagymúltra visszatekintő japán bohózat világába.


A japán tankönyvekben is vissza-visszatérő, hatalmas népszerűségnek örvendő Kakiszilvacsenés története egy csepp ízelítő a japán komikum műfajából.

 

kjogen 2

 

Kakiszilvacsenés
- Japán bohózat egy felvonásban -

 Előadók:

Shigeyama Motohiko,

a kjógen több száz éves hagyományait örző Okura Iskola mestere, kjógenelőadóművész

Ondrej Hybl,

cseh kjógenelőadóművész

 

Időpont: 2013. május 16. 19.00
Helyszín: Színház- és Filmművészeti Egyetem ÓDRY SZÍNPAD (1088 Vas u. 2/c)

 

A belépés INGYENES!
A helyek korlátozott száma végett, helyfoglalás és érdeklődés az info@japanalapitvany.hu-n

 

süti beállítások módosítása