Ráckevei Anna: "Kiálltam a tűzvonalba"

Ráckevei Anna, a debreceni Csokonai Színház frissen megválasztott igazgatója adott interjút a Heti Válasznak. Lapszemle.

A Heti Válasz cikkéből:


 felvetésre, hogy a legtöbben inkább a Nemzetiben lennének színészek, mint Debrecenben igazgatók, Ráckevei Anna úgy válaszolt: "Voltam már vezető színésznő a Nemzeti Színházban, igaz, csak két évadot, és az is igaz, hogy nem ebben az épületben, hanem a korábbiban. A mostani valóban egészen más helyzet lett volna, de azt éreztem, hogy a debreceni színház vezetése emberileg jóval nagyobb kihívás most az életemben, amit szívesen és örömmel próbálnék ki. Az életben nem sokszor van lehetősége az embernek egy nagyot lépni, és számomra ez most egy komoly lehetőség" - fogalmazott Ráckevei Anna, aki a tervek szerint követte volna Vidnyánszky Attila debreceni igazgatót a Nemzeti Színházba.


"Lehet, hogy így most jobban kiteszem magam a támadásoknak. Ott Attila „szárnyai" alatt védve lettem volna. Így meg most, úgy is fogalmazhatok, hogy kiálltam a tűzvonalba. De az tény, hogy korábban sem foglalkoztam a támadásokkal. És az a furcsa, hogy ezalatt a hét év alatt, annyi külföldi meghívást kaptam, amennyit korábban sohasem. És a külföldi vendégjátékaink alkalmával mindig jóval értőbb és elfogadóbb közelítéseket kaptunk, mint itthon. Sokszor tapasztaltam itthon, hogy vannak, akik nem is látták Attila rendezéseit, de megvan a véleményük róla, mert már egy gerjesztett hangulat mellé állnak oda" - tette hozzá a színésznő.

Rackevei Anna

Fotó: Ajpek Orsi, hetivalasz.hu


Terveiről szólva kifejtette, nem szerete visszafele lépni és ezt meg kell értsék a színházszerető, de Attila stílusától idegenkedő emberek. "Meg kell ismerni és tanulni azokat az új színházi formákat és nyelvet, amit ma beszél a színház, és ettől nem kell félni. Az ember első nagy színházi élményét iskolás korában szerzi, és furcsa mód az akkor magába szívott színházi eszményt, élményt várja később is. Majd kimarad egy időszak a színházból, amikor az ember gyereket nevel, munkát keres, gondjai vannak, és amikor újra visszatér, addigra már egészen más színházat talál, és ilyenkor sokan azt mondják: nekem ez nem tetszik, én ezt már nem értem. Holott csak kihagyott egy időszakot, amíg a színház változott, fejlődött. A színház mindig tükröt tart az adott kornak, ezért fontos, hogy folyamatosan fejlődjön, és az új nemzedékeknek is tükröt tartson. Nagyon nehéz azoknak a nézőknek megfelelni, akik a 10-20-30 évvel ezelőtti színházat kérik számon rajtunk" - sorolta Ráckevei Anna.

 

Ráckevei Anna beszámolt arról is, hogy nyáron öt színész hagyja el a társulatot (Kristán Attila, Szűcs Nelli, Trill Zsolt, Tóth László, Varga József), mindannyian a Nemzeti Színházba távoznak Vidnyánszky Attilával. A Csokonai Színház opera évadterve szinte teljesen kész: lesz Nabucco és lesz szeptember 20-án egy Vajda János-ősbemutató Keszég László rendezésében, Gemza Péter koreográfiájával - tájékozatott Ráckvei Anna. A debreceni színházba - a hagyományokat folytatva - határon túlról is hívnak rendezőket, idén Romániából Anca Bradut hívták, a Vajdaságból pedig Mezei Kinga jön rendezni.

A teljes interjú itt olvasható.

 



süti beállítások módosítása