Tarolt az Aradi Kamaraszínház a bákói monodráma-fesztiválon

A hétfő este kiosztott öt díjból hármat az Aradi Kamaraszínház Rudolf Hess tízparancsolata című produkciója nyert el a bákói Gala Star nemzetközi monodráma-fesztiválon. A Rudolf Hesst alakító Harsányi Attila nevével márványcsillagot helyeztek el a színház előtti járdán és a város tűzijátékkal ünnepelte a győztes produkciót.

A fesztivál fődíja mellett az aradi produkció kapta a Stefan Iordache-közönségdíjat és a fesztivált szervező Bacovia Színház társulata által felajánlott Színészek a színészekért díjat is - közölték a szervezők a fesztivál honlapján.

Tapasztó Ernő, az aradi kamaraszínház igazgatója, az előadás rendezője az MTI-nek elmondta, hogy a hétfő esti eredményhirdetés után a Rudolf Hesst alakító Harsányi Attila nevével márványcsillagot helyeztek el a színház előtti járdán és a város tűzijátékkal ünnepelte a győztes produkciót. 

hess7

Fotók: BB Helios

A könnyeimmel küszködtem, amikor leleplezték a márvány csillagot és elkezdődött a 15-20 perces tűzijáték. Lenyűgöző ünnepséget rendeztek a bákóiak” - nyilatkozta a miskolci Harsányi Attila, aki azt is fantasztikusnak találta, hogy még 50-60 évig olvasható lesz a neve a bákói sétányon. Hozzátette: a színész számára mindig érdekes tapasztalat olyan közönség előtt játszani, amelyik csak feliraton követheti a szöveget. A feliratozás elcsúszásai miatt olykor hamarabb vagy csak megkésve reagál a közönség a poénokra. A bákói közönség azonban az első pillanattól „vette” az előadást. 

hess2

A nemzetközi monodráma-fesztiválon egy bécsi és kilenc romániai produkció versenyzett. A Rudolf Hess tízparancsolata volt az egyedüli magyar nyelvű előadás. A fesztivál zsűrijét Darvay-Nagy Adrienne színháztörténész, Monica Andronescu kritikus és Mihaela Teleoaca színész alkotta, a testület tiszteletbeli elnöke Fernando Arrabal spanyol származású francia dráma-, regény- és esszéíró volt. A fesztivál fődíját elnyert aradi produkció egy bécsi fesztiválon is részt vehet.

A bákói fesztivál kísérőprogramja keretében Angela Gheorghiu világhírű román szoprán is koncertet adott.
Az aradi színház 2008 márciusában mutatta be Alina Nelega kortárs román drámaíró Rudolf Hess tízparancsolata című művét. A 2007-ben alapított erdélyi színház első önálló produkciója számos romániai és magyarországi díjat nyert már.

(Forrás: MTI)

 

süti beállítások módosítása