Übü király - Bodó Viktorék Heidelbergben dolgoztak

Übü királyt rendezett a heidelbergi színházban Bodó Viktor. Az előadásban a Szputnyik Hajózási Társaság magyar színészei és a német társulat tagjai együtt játszanak.


Így ajánlja az Übüt a heidelbergi színház:


"A kapzsi Übüt ráveszi a felesége, hogy a lengyel királyt fossza meg trónjától, és a hatalmat vegye át. Udvartartása és a nép örömmel fogadja az új uralkodót, mígnem az a hatalomtól megrészegedve az összes nemest és köztisztviselőt kivégezteti, miközben az ország javaira képtelen adónemekkel próbálja rátenni a kezét. Aki nem engedelmeskedik, a halál fia – személyesen Übü által. Végül az orosz cár hadat üzen a trónbitorlónak. A harcok zűrzavara közepette Übü felesége lelép az államkasszával, Übü pedig Franciaországba menekül.

Alfred Jarry 1896-ban bemutatott darabjában az erőszakos hatalomátvételt, háborút és kapzsiságot, mint a történelem groteszk eseményeit mutatja be. Jarry az avantgárd színház kultfiguráját teremtette meg, mindezt a „grand guignol” tradíciójának korában. A magyar rendező, Bodó Viktor dolgozott már a legendás budapesti Katona József Színházban, a berlini Deutsches Theater-ben, a mainzi Staatstheater-ben, a kölni Schauspiel-ben, és a grazi Schauspielhaus-ban. Grazi rendezése, Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról, 2010-ben meghívást kapott a Berlini Színházi Találkozóra. A fantáziával teli és költői színpadi nyelvezetéről ismert rendező első alkalommal dolgozik Heidelbergben, összehozva német és magyar színészeket."

 

Az előadásról képekben:

1

1.
4
2.
3
3.
2
4.
5
5.
6
6.
9
7.
10
8.
11
9.
7
10. Fotó: Florian Merdes
 
Színház.hu
 

süti beállítások módosítása