"Nyissuk ki az ajtót" - a Miskolci Balett vezetője válaszolt

Kozma Attila koreográfus-rendező, a napokban megalakult Miskolci Balett vezetőjét kérdezte a Borsod Online. Lapszemle.

A Borsod Online cikkéből:


"Amikor az ember erre a pályára lép, vannak elképzelései, táncosként mit szeretne elérni. Amikor táncosból koreográfus lesz, előadásokat kezd rendezni, társulatban és távlatokban próbál gondolkodni ennek a munkának az értelméről: hogyan kellene, és hogyan tudna a városának táncszínházat csinálni. A tagozatot ettől az évadtól én vezetem, ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása, a megoldás keresése is az én felelősségem – új partnereim vannak ebben, mert a színháznak is új vezetése van" - számolt be Kozma Attila egy interjúban, aki arról is beszélt, . nem tudta megkerülni a számvetést, hogy mit csináltak jól, vagy rosszul az elmúlt években, amikor a tagozatalapító Krámer Györggyel együtt dolgoztak.

 

"Szerintem az volt a hibánk, hogy szűk rétegnek csináltunk táncszínházat, de nem figyeltünk oda eléggé a közönség szélesebb rétegeire. Miközben például a Diótörő, vagy a Coppélia nagyobb előadásszáma is jelzi az igényt a könnyebben fogyasztható klasszikus előadásokra. Ebből a múltból következik a jövő is: nyissuk ki az ajtót, derüljön ki, ha valóban fontos a tánc Miskolcnak. A Miskolci Balett létrejötte rang a városnak, feladat a táncosoknak és nekem" - fejtette ki Kozma Attila.

 

kozma-attila-koreografus

Fotó: Bujdos Attila, boon.hu


Azt is elárulta napokon belül elkészül első évadtervük. "Évente három bemutatóval számolunk. A Játékszínben mindig nagyon alternatív, vendégkoreográfussal születő produkció készül, az együttes tagjainak is lehetőségük lesz itt alkotóként kipróbálniuk magukat. A Csarnok a szociografikus útkeresés terepe maradna, a Kamaraszínházban pedig az irodalmi alapról születő művek kerülnének a színpadra, mint például a Rómeó és Júlia, vagy a Don Juan. Ez lenne a neoklasszikus táncszínház" - vázolta elképzeléseit a Miskolci Balett vezetője, aki szerint az önállósághoz még egy-két évre szükségük van.

 

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása