Agónia - Gáspár Tibor Veszprémben próbál

Megtartották Miroslav Krleža Agónia című drámájának olvasópróbáját a Veszprémi Petőfi Színházban. A darabot a horvát író születésének 120. évfordulója alkalmából tűzi műsorára a teátrum.

A produkció nyári előbemutatója június 17-én lesz a Latinovits-Bujtor Játékszínben. Az előadás júliusban Zágrábban vendégszerepel és ősztől kerül be a stúdiószínpad bérletes sorozatába.

 

agonia2

 

A rendező Dömölky János nem először találkozik már Miroslav Krleža művével, hiszen az 1970-es évek második felében három televíziós filmet készített az író Glembay-trilógiájából (Glembay Ltd., Agónia, Léda). Mindegyik filmben Szemes Mari és Darvas Iván játszották a főszerepet.

 

 

agonia3

 

- Azért is mondtam igent Eperjes Károly művészeti tanácsadó felkérésére, mert itt olyan szereplőgárda áll rendelkezésre, amelyik képes jó színvonalon elkészíteni az előadást, másrészt pedig a műben szereplő monarchiabeli társadalmi réteg magyarországi irodalmi feldolgozása még nem igazán történt meg és ez mindenképp érdekessé, nagyon izgalmassá teszi ezt a munkát. A darab semmikép nem tűri el a modernizálást, csak a naturalizmust, ami a magyar színjátszás régi és igen erős stílusa - mondta Dömölky János az olvasópróbán.

agonia7

 

 

Miroslav Krleža: Agónia
Fordította: Dudás Kálmán

Báró Lenbach: Gáspár Tibor
Laura, a felesége: Kéri Kitty
Nemes Dr. Ivan Krizovec: Oberfrank Pál
Madeleine Petrovna grófné: Terescsik Eszter
Süketnéma koldus: Tóth Loon
Mária: Péti Krisztina

Dramaturg és jelmez: Tolmár Kata
Díszlet: Dömölky János
Súgó: Balázs Éva
A rendező munkatársa: Péti Krisztina
Rendező: Dömölky János

süti beállítások módosítása