A "művészet bezárása" ellen tiltakozott egy performanszművész

A bécsi Modern Művészetek Múzeuma elé láncolta magát kedden Petro Wodkim orosz performanszművész, hogy tiltakozzon "a művészet bezárása" ellen.

Wodkin akcióját a MUMOK igazgatónőjének, Karola Krausnak a nevében küldött elektronikus közleménnyel kezdte, amelyben "bejelentette", hogy a múzeum "április 30-ától további értesítésig zárva tart". "A bezárás oka, hogy egy felmérés szerint elfogadhatatlanul magas arányban vannak a látogatók között jómódúak, és csökkent a látogatók érdeklődése a művészet iránt, a múzeumshop és az étterem látogatottságával szemben" - állt az ál-közleményben.

 

muz


Miközben a MUMOK saját közleményében sietett megnyugtatni a látogatókat és az újságírókat, hogy bezárásról szó sincs, Wodkin a múzeum bejáratához vezető lépcső aljában az építési területek lezárásához használatos korlátot állított fel, és hozzáláncolta magát. A művészet "az élet lényege", és nem volna szabad "múzeumokban bezárva lennie" - hangoztatta.


Wodkin nem sokkal később befejezte akcióját. A múzeum közölte: eddig nem ismerték a művészt. "Valószínűleg azért választotta a MUMOK-ot, mert ő egy kortárs művész, és a múzeum passzolt a témához" - mondta Karin Bellmann szóvivő az osztrák köztévének.

süti beállítások módosítása