Közel 1,3 milliárdnyi támogatást kaptak az előadó-művészeti szervezetek

Csaknem 1,3 milliárd forint állami támogatást nyertek a minősítéssel nem rendelkező, független előadó-művészeti szervezetek, a szabadtéri és a nemzetiségi színházak, valamint a zenekarok és az énekkarok.


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által meghirdetett pályázat teljes összegéből (1,25 milliárd forint) a független színházi szervezetek 940,83 millió forint, az önkormányzati fenntartású szervezetek pedig 312,25 millió forint támogatást kaptak - közölte az Emmi csütörtökön.

A feladatok megoszlása alapján a színházi szervezetek 447,95 millió forintot, a táncegyüttesek 227,68 millió, a befogadó és forgalmazó színházak 242,85 millió, a szabadtéri színházak 233,85 millió, a nemzetiségi színházak pedig 100,75 millió forintot nyertek. A színházak és a táncegyüttesek 127 érvényes pályázatából 114 szervezet, a zenekarok és az énekkarok húsz érvényes pályázatából tizenkilencen részesültek a támogatásban.

Az eljárás során a színházak és táncegyüttesek pályázataihoz a Táncművészeti és a Színházművészeti Bizottság, a zenekarok és énekkarok pályázataihoz a Zeneművészeti Bizottság készített döntési javaslatot. "A benyújtott pályázatokról, az emberi erőforrások minisztere nevében Halász János kultúráért felelős államtitkár a javaslatokat változatlan formában hagyva hozta meg döntését" - olvasható az Emmi közleményében.

A színházak közül többek között a Mu Színház 33 millió, a Szkéné Színház 28 millió, Pintér Béla Társulata 34 millió, a MASZK Egyesület 18 millió, a Szputnyik pedig 26 millió forintos támogatást nyert el.

A szabadtéri színházak közül mások mellett a Gyulai Várszínház 53 milliót, a Szegedi Szabadtéri Játékok 35 milliót, az Ördögkatlan Fesztivál pedig 4 millió forintot kapott.

A táncegyüttesek közül a Közép-Európai Táncszínház 22 millió forintos, az Artus Kortárs Művészeti Egyesület 25 millió forintos támogatásban részesült. A zenekarok és énnekkarok közül a többi között a Rajkó Művészegyüttes 7 millió, a Savaria Barokk Zenekar szintén 7 millió, az Új Magyar Zene Egyesület pedig 15 millió forintot nyert el. A nemzetiségi színházak közül a Pécsi Horvát Színház 28 millió, a Magyarországi Szerb Színház 26 millió, az Alternatív Művészeti Alapítvány pedig 4 millió forintos támogatást kapott.

 

A támogatási listákat itt letöltheti.

süti beállítások módosítása