MASZK Tavaszi Kollekció 2013 - Mi vár a Régi Zsinagógában?

A szegedi MASZK Egyesület májusban újra kinyitja a Régi Zsinagógát, ahol ismét változatos és különleges programokkal várják a közönséget.

A nyitóestén, május 6-án este fél nyolctól Bezerédi Zoltán, Jászai Mari- és Kossuth-díjas színművész lesz a vendég, Bagatell – gondolatok egy pincében című önálló estjével. Az Ady Endre, Babits Mihály, Esterházy Péter, Háy János, József Attila, Petri György, Marin Sorescu, Spiró György, Szabó Lőrinc, Térey János és Vörösmarty Mihály műveiből készült összeállítás premierje március 2-án volt a Katona József Színházban. Ajánlják minden verskedvelőnek, hiszen „Érzéki és érzékeken túli intellektuális örömforrás, amit kínál a Bagatell”.

bezeredi bagatell 3


Május 9-én a Szegeden is jól ismert Tünet Együttes Voks című interaktív politikai táncszínházát látják vendégül. A Szabó Réka vezette társulat új előadása „aktuális, sőt esszenciális, mindennapi megfontolásra érdemes kérdéseket feszeget.”, „a kollektív döntés és a személyes felelősségvállalás témáját járja (táncolja) körül. A nézők nem táncolnak, de rájuk is feladat hárul: a szavazógomb megnyomásával mindenki hatással lehet az előadás menetére.”


voks dusa gabor 1Fotó: Dusa Gábor


Május 15-én a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős színművész-bábszínész hallgatóinak „sűrű, eseménydús és mozgalmas” vizsgaelőadásaként egy olyan Brecht-darabot láthatnak az érdeklődők, amely egy Shakespeare-szöveg, a Szeget szeggel nyomán született, és korábban még nem játszották Magyarországon. A gömbfejűek és a csúcsfejűek avagy A gazdag a gazdaggal társul szívesen „lecke a kiszolgáltatottság, az érdek, a manipuláció természetéről”. A „rémmesét” Zsótér Sándor állította színpadra.

szfe gombfejuek 1183
Május 17-én a Kompánia Színházi Társulat mutatkozik be Szegeden „rejtelmesen szép és energikus” Elfeledett ének című produkciójával. Az élőzenével kísért, kevés szöveggel, „izgalmas, sokszínű képekkel” építkező előadás rendezője Goda Gábor táncos-koreográfus. 

kompania konczzsuzsa-04 kicsi

Fotó: Koncz Zsuzsa


Parti Nagy Lajos a népmese bizonyos elemeit, nyelvét imitáló Magyar meséi az ÉS hasábjain jelennek meg, közel két éve. A több mint száz karcolatokból mutat meg egy csokorra valót a Fülkefor és vidéke című est, amit idén márciusban mutattak be a Belvárosi Színházban. Az „abszurdok a rögvaló abszurditásáról, glosszák a helyzet margójára” a Kossuth-díjas szerző előadásában, Dés László zenei kíséretével szólalnak meg május 21-én Szegeden.

fulkefor es videke 2 19
1843-ban, 170 évvel ezelőtt avatták fel a hitközség új imaházát, a klasszicista stílusú kiszsinagógát. Erre az évfordulóra is emlékeznek ebben a hónapban. A május 27-én bemutatásra kerülő Jentl című zenés monomusicalt Isaac Bashevis Singer novellája alapján, Klein Judittal a címszerepben Czeizel Gábor állította színpadra. Az önmegvalósításról, a hagyományok tisztelete melletti lázadásról szóló novellából színdarab, musical, és Barbra Streisand főszereplésével nagysikerű zenés film is készült, az előadásban ez utóbbiból is felcsendül néhány ismerős dal.

süti beállítások módosítása