Meghalt Karna Margit vajdasági színésznő

Életének 82. évében elhunyt Karna Margit vajdasági színésznő, "a szép beszéd királynője" - írta pénteken a Vajdaság Ma délvidéki hírportál.

Karna Margit Kishegyesen született 1931-ben. Pályáját a topolyai járási magyar színházánál kezdte 1949-ben, amely utazó társulatként működött. Elvitte a művészetet a Vajdaság szinte minden magyarlakta településére - olvasható a portál életrajzában.

 

Tíz évvel később, amikor egy tollvonással megszüntették a topolyai színházat, a szabadkai Népszínházhoz szerződött, és 1988-ig - nyugdíjba vonulásáig - a színház egyik meghatározó egyénisége volt.

 

margit

 

"Sokszínű, lefegyverző technikájú alakításával számtalan előadást tett igazán emlékezetessé. A szép beszéd királynőjének is nevezett Karna Margit Életjel-esteken, iskolákban és különböző rendezvényeken is népszerűsítette a magyar kultúrát" - áll az életrajzban. Az írás felidézi, hogy a színésznő pályája során számos elismerésben részesült, a többi között a Szerbiai Drámaművészek Szövetségétől színészi díjakat és elismerő oklevelet, a vajdasági színházi találkozókon számos színészi díjat kapott. Elismerésben részesült a III. Pécsi Országos Színházi Találkozón. Megkapta a Színikritikusok Díját Budapesten, valamint a 2003-ban Kisvárdán megrendezett Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján az életműdíjat. Tavaly a Külhoni Magyarságért Díj egyik kitüntetettje volt.

 

Karna Margit halála alkalmából szombaton délben gyászülést tartanak a szabadkai Városháza dísztermében. Temetése 14 órakor lesz a szabadkai bajai úti temető Péits-kápolnájában.

süti beállítások módosítása