Színiiskolák Nemzetközi Találkozója Békéscsabán

Színiiskolák három napos nemzetközi találkozója kezdődik pénteken Békéscsabán, ahol harmadik alkalommal találkoznak a magyar, ukrán és szerb színművészeti főiskolák, egyetemek oktatói és hallgatói.

Seregi Zoltán, a békéscsabai Színitanház vezetője, a Jókai Színház igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: a rendezvény három napon át a színészképzés és a színészi kifejezés határtalan lehetőségeiről szól. A hallgatók és az oktatók egymás változatos és egyedi képzési módszereivel ismerkedhetnek meg. A színiiskolákban eltérőek a képzések szerte a világon, a módszerek egyediek, magukon viselik az adott ország színházi szemléletét és a mesterek egyéniségét. 

 

 

Az idei találkozó keretében a közönség ingyenesen tekintheti meg az előadásokat. Bemutatkozik Békéscsabán az Újvidéki Művészeti Akadémia szerb és magyar tagozata, a dnyepropetrovszki színházművészeti főiskola és a kijevi színművészeti egyetem. Emellett bemutatnak egy-egy előadást a házigazda Színitanház mellett a Pesti Magyar Színiakadémia és Kaposvári Egyetem növendékei.

A Színitanház honlapja szerint jelentős esemény lesz a Kaposvári Egyetem első éves színészhallgatóinak bemutató órája, amelyet osztályfőnökük, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház leendő igazgatója vezet.
A résztvevők szombaton este láthatják Shakespeare Lear király című darabját a békéscsabai Jókai Színház előadásában, amelyet az angol Chris Rolls rendezett. A pénteki megnyitó előtt, csütörtökön este Musical Mánia címmel a vendégek a Színitanház hallgatóinak táncos-zenés műsorát láthatják.

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem helyzetéről itt olvashat.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása