Wagner 200 - A Ring-ciklus újra az Urániában

Richard Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából újra műsorra tűzik a New York-i Metropolitan Opera Ring-ciklusának HD minőségű felvételét az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A bicentenáriumi vetítéssorozat keretében látható az új felfogásban, high-tech díszletekben játszott tetralógia, Wagner születésnapján pedig a monumentális produkció előkészületeiről szóló dokumentumfilm lesz műsoron Wagner álma címmel - közölte az MTI-vel Zsarnai Gábor pr-munkatárs.
Az eredetileg élőben közvetített produkciókban sztárénekesek léptek fel, az előadásokat a Met zeneigazgatója, James Levine és Fabio Luisi vezényelte.

 

rheingold4

Fotó: Ken Howard


A sorozat május 5-én, vasárnap A Rajna kincse vetítésével kezdődik, amelynek egyik főszerepét, Wotant, Bryn Terfel világhírű basszbariton játssza. Május 11-én látható majd A walkür, Terfel mellett Deborah Voigttal és Jonas Kaufmann-nal a főszerepekben. Május 19-én következik a Siegfried, a címszerepben Jay Hunter Morrisszal, végül május 26-án látható Az istenek alkonya, a ciklus befejező része, ebben is Deborah Voigt és Jay Hunter Morris énekli Brünnhildét és Siegfriedet.
Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb operadíszletét építették fel a Metropolitanben, amikor Wagner operaciklusának első részét, A Rajna kincsét három éve bemutatták. Robert Lepage kanadai rendező koncepciója alapján a 24 óriási, forgatható alumínium "billentyűből" álló 40 tonnás díszlet a legkülönbözőbb alakzatokba képes rendeződni. Videoinstallációkkal és speciális fényhatásokkal kiegészítve jelenítették meg a Rajna partját, sűrű erdőt vagy az izzó lángtengert.
A Met monumentális Ring produkciójának létrejöttét mutatja be a Wagner álma című dokumentumfilm, amely május 22-én, Wagner születésnapján kerül műsorra az Urániában.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása