Fényűző, de vitatott - Új épületet kapott a legendás Mariinszkij színház

Külföldi és hazai operacsillagokkal, pazar külsőségek között avatták fel csütörtökön Szentpéterváron a híres Mariinszkij Színház új épületét, amelynek modern üvegtömbje megosztja a szakmai közönséget és a közvéleményt is.

 "El vagyok ragadtatva az új épülettől. Ez nem egyszerű győzelem. Hatalmas történelmi esemény tanúi vagyunk" - nyilatkozta a világhírű orosz balerina, Maja Pliszeckaja az orosz állami televíziónak szerda este, a gálakoncert főpróbája előtt. 


Az új Mariinszkij épülete Európa valaha épített egyik legdrágább kulturális beruházása: 700 millió dollárba (150 milliárd forint) került. Egyesek a modernista építészeti felfogás elegáns példájának tartják, mások egy rosszul sikerült bevásárlóközponthoz hasonlítják, amely nem illeszkedik a történelmi városrészbe.
Az üveg- és mészkőkonstrukció, amely bírálói szerint egy üvegmalomhoz hasonlít, a Mariinszkij színház 19. századi épülete mellett magasodik, amely mindig is világhírű balettiskolájával, valamint opera- és balett-társulatával büszkélkedhetett. A szovjet korszakban Kirov Balettként vált híressé világszerte.  Az új épület és a 2000 nézőt befogadó színházterem a világ egyik legnagyobb karmestereként tisztelt Valerij Gergijevnek köszönhetően épülhetett meg. Az opera és a balett-társulat igazgatója 10 évig szorgalmazta, majd sikerre is vitte a beruházást. Tervezéskor abban is bízhatott, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő nem titkolt célja bebizonyítani, hogy Oroszország már semmiben nem marad el a Nyugattól.

Az 1860-ban épült Mariinszkij Színház évtizedekig Szentpétervár kulturális életének központja volt. Csajkovszkij Diótörő című balettjét itt mutatták be 1892-ben, 18 évvel korábban pedig Muszorgszkij Borisz Godunov című operájának bemutatója töltötte meg zsúfolásig a színházat. Valerij Gergijev terveihez azonban nem volt elegendő a régi épület.

 

 

A kulturális birodalmat építő művész nagyszabású projektjének megvalósítása nem volt zökkenőmentes, a beruházás költségei egyre csak nőttek: már elkezdődött az építkezés, amikor új terveket kellett készíteni, és legalább három kivitelező cég vett részt a munkálatokban.
A neves művész, akinek 60. születésnapján nyílt meg a látványos épület, azt hangoztatta, hogy minden kételkedőnek eláll a szava, amikor meglátja a 7400 négyzetméteres alapterületű színházat. "Az új Mariinszkij megerősíti a nagyszerű színházi hagyományokat és megnyitja a jövő előtt is az utat. Olyan élvonalbeli, újító művészeti produkciók jöhetnek létre, amelyekről eddig nem is álmodhattunk" - mondta a világhírű karmester.
Gergijev tagadta, hogy tavaly a balett-társulatban komoly elégedetlenség alakult volna ki. A művészek korábban a fizetések és a munkakörülmények miatt panaszkodtak nyílt levelükben.

 

A szentpétervári Mariinszkij új színpadát és a nézőteret azonban többen is dicsérték. A torontói Diamond Schmitt Architects nevű cég az épület belső világítását fényvisszaverő falpanelekkel oldotta meg, amelyek olasz ónix féldrágakőből készültek, és amelyek több emelet magasra nyúlnak. Rendkívüli az épület akusztikája is.
Az épületen üveg- és fémszerkezetű sétányok futnak végig, és a régi Mariinszkijt hatalmas ablakokon keresztül láthatja a közönség. A két színházépületet üvegfalú híd köti össze, s a jövőben mindkét színházban tartanak előadásokat.
Alekszander Margolisz, az orosz műemlékvédelmi társaság szentpétervári csoportjának elnöke szerint az új Mariinszkij épülete tönkretette a világörökség részeként védett városképet. "Ez nem csak várostervezési hiba, hanem bűncselekmény, mivel megbolygatták Szentpétervár történelmi központjának egyik legkülönlegesebb szegletét."
Alekszej Kovaljov, Szentpétervár törvényhozásának alelnöke ocsmánynak nevezte az új színházi épületet. Szerinte azt le kellene rombolni és Gergijevet ki kellene rúgni a Mariinszkij éléről.

süti beállítások módosítása